Okno z koupelny, které nevede ven. Netradiční 3+1 v Bratislavě

Inna J. Serba
16. Listopad 2018

Ve světě bytových rekonstrukcí a zařizování není dnes téměř nic nemožné. V této realizaci se podíváme na byt, který kombinuje surový beton a teplé dřevo, dopřává koupelně luxusní okno, které přitom nevede ven, ale do kuchyně a vůbec celkově překonává své možnosti. Tuto realizaci v novostavbě provedlo architektonické studio RULES v roce 2014. Fotografie od Dano Veselského.

Interiér třípokojového bytu je postaven na kontrastu betonu a dřeva. Drsnou přirozenost betonové stěny v obýváku zjemňuje borovicový kubus, ve kterém se nachází koupelna.

 

Do kuchyňské části vystupuje z koupelny okno, které jí poskytuje denní světlo a výhled. Okno lze také zastínit roletou, ale tuto variantu majitelé příliš nevyužívají.

V obývacím prostoru dominují dva kontrastní materiály – dřevěná borovicová dýha a pohledová betonová stěna za sedačkou. Tyto protikladné materiály se vzájemně doplňují a tvoří přirozený a vyvážený kontrast. Ostatní prvky v interiéru jsou v neutrálních barvách a příliš jim opticky nekonkurují.

 

Celý prostor není příliš velký, jeho plocha je 30 m čtverečních, ale velký počet oken, který mu dává luxusní výhled, chybějící metry kompenzuje. Obývák je umístěn vedle vchodu na terasu, naproti ní je kuchyň, hned vedle koupelny. Centrálně umístěný jídelní stůl nepřekvapí ani nečekaná návštěva, protože pohodlně usadí až 8 lidí.

Stěna za sedačkou měla být původně obrostlá živou rostlinou, avšak po odstranění bednění a odhalení její optické kvality se majitel nechal přesvědčit o nezbytnosti jejího zachování v přirozeném stavu.

 

Betonová stěna opticky vymezuje plochu obývacího pokoje, drsné betonové pozadí dělá sedačku pocitově ještě jemnější a komfortnější.

Kuchyně je v jednolité bílé barvě a spolu s dřevěným kubusem vytváří příjemný kontrast a vizuálně odlišuje kuchyň od zbytku zařízení. Z praktických důvodů jsou na nejpoužívanějších skříňkách nerezová madla, která bílý design oživila a dodala kuchyni vertikálnost.

 

Jídelní stůl je centrem celého prostoru a je vyroben v nadstandardní velikosti. Jednoduchý stůl se skleněným povrchem ladí svou bílou barvou ke kuchyni. Subtilní židle nijak nevytváří bariéru, ale naopak nechávají prostor dýchat, takže vůbec nevadí, že jich je šest.

Kompozice kuchyňské sestavy je navržena tak, aby zůstala dělící příčka mezi kuchyní a koupelnou nezastavěná a dovolila tak vytvořit okno, které pustí do koupelny denní světlo a výhled. Okno disponuje roletou, která je netypicky umístěná ve spodní části zasklení.

 

Designově navazuje šedo-dřevěná koupelna na design kuchyně, se kterou jsou opticky propojené. Tmavošedý obklad v koupelně je přesným opakem bílé kuchyně s bílou pracovní deskou a bílou skleněnou zástěnou. Koupelna je ukrytá do dřevěného kubusu s borovým povrchem.

 

Směrem do kuchyně je stěna nahrazená oknem, které koupelnu přirozeně osvětluje. Sklo je možné zastínit roletou, která má tři polohy – otevřená, zatažená do výšky očí a zcela zatažená.