Útulný byt na Proseku

Natálie Vopařilová
6. Červen 2016

Dispozice a rozměry interiéru nového bytu v Praze na Proseku nejsou zrovna jeho předností. Respektive nebývali. Interiérové studio Apparel interiéry ale dokázalo zdánlivě nemožné a z nedostatku udělalo přednost. Po vybavení se může relativně malý byt se chlubit netradiční kompozicí, díky které šetří místo, pokrývá nároky každodenního užívání a stává se tak plně funkčním bydlením v luxusním designu respektujícím původní zařízení bytu.

 

Před realizací projektu byt disponoval koupelnou, podlahami a dlažbou. Na základě těchto prvků, které zůstaly zachovány, se odvíjela barevnost interiéru, což je v podstatě jedna ze základních složek celého designu.

 

Byt je laděný zejména do různých odstínů hnědé barvy. Teplé i studené tóny se střídají v harmonických kombinacích a vzájemně se tak vyvažují. Samozřejmostí je pak použití černé a bílé, celý interiér pak oživuje nápadná žlutá barva. Design využívá prvků prostých a nekomplikovaných tvarů - to v případě vybavení i doplňků v interiéru. Jednoduchá geometrie nic neskrývá, interiér je zřetelný a působí čistě. Úhlednost bytu pak sympaticky vyrušuje kobereček výrazné barvy z karví kůže v obývacím pokoji.

Atypicky řešeným celkem je kuchyně. Kuchyňský kout je vytažený do prostoru v jedné lince. Díky této dispozici plynule navazuje na jídelní část, posléze na obývací pokoj. Zajímavým střetem je situce při styku linky a pohovky v obýváku, kdy je vytvořen nerušivý předěl, za kterým se pohovka příjemně schovává. Optickému oddělení kuchyně od obytné zóny napomáhá také sdk podhled, do kterého je zabudována digestoř.

 

Jídelnu představují béžové židle přidružené k tmavému stolu. Obývací pokoj se může pochlubit prostornou pohovkou, kterou lze rozložit a využívat i dlouhodoběji jako plnohodnotnou postel. Sedací souprava je doplněna o křesílko ve svítivé žluté barvě, středem obývacího pokoje je kulatý konferenční stolek se skleněnou deskou, pod nímž se rozprostírá již zmiňovaná kraví kůže.

Koupelna je pak laděna do kontrastní kombinace tmavě hnědé a bílé. Ložnice naopak hraje na notu decentnějším variacím a její paleta sahá spíše do světlých a tlumených barev. V chodbě potěší barevné věšáčky na bundy i kabáty.