Snový loft v industriálním stylu

Natálie Vopařilová
14. Listopad 2018

Osobité bydlení v loftovém bytu v pražských Nuslích nadchne nejen svými neobvyklými dispozicemi, ale také ukázkovým industriálním designem, pro který jsou tyto prostory jako stvořené. Kompletní návrh a realizace je prací interiérového studia Linaka.

 

Industriální styl je stylem inspirovaným opuštěnými továrnami a prostornými halami. Pozornost v rozměrných místnostech má upoutat jejich samotná konstrukce, dřevěné trámy a přiznané cihlové zdivo, také velká okna, díky kterým je prostor projasněný a vzdušný. Nábytek industriálních interiérů poté krajně zasahuje až do minimalismu, jeho účel je zejména čistě funkční, design jednoduchý, tak aby na sebe příliš neupozorňoval a do interiéru pasoval. I z tohoto důvodu se pohybujeme převážně v neutrálních barvách, černé, šedé a bílé. Funkční celky jsou vzájemně provázané a plynule na sebe navazují, místnosti otevřené.

 

Chloubou loftového bytu v Praze 4 je jeho obývací pokoj. Srdce bydlení zabírá úctyhodný prostor, který disponuje vysokým stropem. Strop se pyšní konstrukcí z tmavého dřeva. Součástí konstrukce jsou vysoké dřevěné sloupy, které zároveň vytváří jakýsi průchod do další části bytu, tedy kuchyňského koutu a jídelny s už nízkým stropem. Dvě stěny bytu jsou odhalené.

 

Cihlové zdi propůjčují místnosti ten správný industriální charakter, naproti tomu ostatní bílé stěny odráží denní světlo na ně dopadající i do těch nejzazších koutů. Pokoj je osvětlen originálními svítidly a neutrálním nábytkem nekomplikovaného tvaru. Nejdominantnější je pochopitelně prostorná světle šedá pohovka, pozornost upoutají i dlouhé police na knížky, při jedné stěně pokoje. Nápaditou dekorací je pak obraz na protější straně.

 

Jídelna je z obýváku volně přístupná, ze stran je definovaná tmavými svisle situovanými příčkami. Součástí prostoru je kuchyňský kout efektně zařízený ve tmavé barvě s bílými dvířky nábytku.

 

Z přízemí je možné se dostat po stylovém schodišti do mezipatra. Jeho stěna společná se zadní stěnou obýváku je prosklená a tak se z místností v mezipatře nabízí volný průhled na celý obývací pokoj.

 

Ložnice dozajista potěší nízkou a prostornou postelí přímo v centru místnosti. Laděná je opět do příjemných tmavých barev, strop je stejně jako v obýváku dřevěný.