Loft domovem fotografa

Tomáš Čech
30. Květen 2016

Ve skutečnosti zde pán domu bydlí i se svou partnerkou, ovšem na vzhledu bytu v berlínském Kreuzbergu to není moc znát. Ester Bruzkus a Patrick Batek navrhli pro fotografa putujícího po celé zeměkouli prostor, ze kterého sála tvrdý a nekompromisní pohled na svět.


Autor:  Bruzkus Batek Architekten

Realizace: 2014

Plocha: 165 m2

Místo: Berlín I Německo


Kus bývalé továrny na klobouky se proměnil v příjemné bydlení. Je zde dostatek místa pro aktivity v průběhu celého dne – ranní snídani, relaxaci na pohovce a večerní odpočinek. Nemluvě o tom, že prostor přímo vybízí k pořádání velkolepých společenských událostí.

 

„Loftové bydlení je dnes módním pojmem. Ovšem proč? Líbí se rozsáhlost a volnost? Líbí se netradiční prostorová řešení? Líbí se netradičnost? A nebo jde jen o trend, vlnu bez příčiny?“

Přímo za vstupem, bez jediné chodby či zádveří, následuje prostor kuchyně. Tu tvoří v podstatě jen jeden jediný blok pokrytý zeleným lesním mramorem. Pod ním je uklizeno vše, co je k vaření potřeba.

Relaxační zóna působí mnohem menším a intimnějším dojmem, než jí předcházející část pro vaření. Masivní kubická pohovka je doplněna piánem a stolní lampou v „nadživotní velikosti.“ Volně položená kůže na podlaze připomene kovboje, pro mnohé prototypu mužské síly.

Ložnice je od veřejné části bytu oddělena dvoukřídlými dveřmi. Velkorysý vstup. I zde pokračuje betonová podlaha a lesklé povrchy. Napravo se skrývají dvě zákoutí – pracovna fotografa a ložnice.

Obklad parketami, který je umístěn na stěně za čelem postele, prostupuje až do koupelny, která se skrývá za ní. Kombinace s velkoformátovými zrcadly vytváří zvláštní atmosféru. Maximální možnou světlost v celém prostoru zde vystřídalo přítmí.

Díky půdorysu ve tvaru písmene „L“, jsou všechny části bytu bohatě prosvětleny a navíc mezi nimi vzniká příjemné vizuální propojení. Zajímavé je, že prostorová velkorysost postupně klesá. Největší část kuchyně je následována společenskou zónou a nejmenší je poslední prostor pro spaní.