Byt pro svobodného mládence

Tomáš Čech
28. Květen 2016

Klasický panelový byt, kterých u nás najdeme nepřeberné množství, novému majiteli nevyhovoval a přál si jeho proměnu. Oslovil studio Henkai architekti, kteří pro něj vytvořili řešení nové. Nazvali ho Byt pro svobodného mládence.


Autor:  Henkai architekti

Realizace: 2014


V původním dispozičním řešení vadilo množství chodeb, které k ničemu nesloužily a navíc ve finále komplikovaly pohyb po bytě. Tvůrci tedy sáhli k radikálnímu řešení a vytvořili uspořádání, které je naprosto neobvyklé. Koupelnu ze středu dispozice přesunuli až k samotné fasádě. Má tak denní osvětlení a lze krásně větrat. Kuchyně se tak posunula hlouběji a tím přiblížila obytnému prostoru. Nyní s ním díky zvětšenému otvoru tvoří relativně kompaktní celek.

 

Veškeré povrchy sálají hrubostí a přirozeností. Použity jsou cementové omítky a stěrky, byly renovovány původní parkety, na nábytek se použila březová překližka. Některé části betonové nosné konstrukce byly ponechány úplně odhalené.

 

„Syrovost se dnes moc nenosí. Mnoho věcí se idealizuje a skrývá. Lidé se bojí přímých odpovědí, prostého vyjádření svých názorů. Neměli bychom uhýbat, neměli bychom kličkovat. Ani v architektuře, ani v životě. Není to dobré!“

Jediným barevným akcentem v interiéru je červená. Na židlích, pohovce a na toaletě. Vytváří sice agresivní, ale myslím sympatický kontrast k jinak surovým povrchům. Naopak jemné odstíny cementových omítek a odhaleného betonu hrají příjemnou, jemnou hru.

Propojení kuchyně a obytného pokoje je přímé, přesto jsou to více méně samostatné pokoje. Březová překližka funguje s ostatními povrchy velmi dobře. Rozměry, především dimenze pracovního prostoru, nejsou zrovna velkorysé. Ovšem název „Byt pro svobodného mládence“ snad vysvětluje mnohé.

Přestože je kuchyně uprostřed dispozice, nemá tedy přímé osvětlení, rozhodně není tmavá. Může za to průsvitná stěna oddělující koupelnu. Pro mnoho lidí by takovéto řešení bylo nepřijatelné, chyběla by jim intimita. Zde se ho však majitel nebál.

Subtilnost dveří a identické provedení linky a skříňky pod umyvadlo obě místnosti ještě intenzivněji propojují. Kromě zmíněné stěny by pro většinu klientů bylo překážkou i další řešení. Když člověk vyjde ze sprchy, stojí rovnou před oknem. Zřejmě bude třeba na to myslet.

V bytě je jen naprosté minimum dveří. Oddělena je jen ložnice a hygienické zázemí. Byt se tím zvětšil a propojil. Tomu napomáhají i povrchy plynule přecházející mezi jednotlivými místnostmi.

Totálně rudá toaleta, jedno z míst kde se objevuje kontrastní barevný akcent. Na takovémto pozadí skvěle vynikne bílá sanitární keramika. A nemusí jít o nejmodernější designové kousky. Stačí jen přijít s nápadem!

Původně se jednalo o naprosto běžný panelákový byt - dva pokoje, mezi kterými se nachází kuchyně a hygienické zázemí. Každého ale asi napadne několik otázek. K čemu je tmavá chodba uprostřed dispozice s naprosto nesmyslnými rozměry? Proč je spíž na nesprávné straně?

Změna je nesmírně radikální, jen ložnice zůstala na svém místě. Pozici si prohodily koupelna a kuchyně, vznikl propojený obytný prostor. Zdánlivě komplikované řešení, všimněme si složitosti umístění zdí, tvůrci velmi dobře spojili s vestavěnými prvky. Nic tak neruší!