Malý domek je postaven výhradně z recyklovaných materiálů

Pavla Kubu
2. Duben 2017

Toužili jste se někdy postavit si jednoduchý malý domek uprostřed přírody a žít v souladi s ní? Tento sen se stal realitou pro mladou rodinu, která si pro stavbu zvolila divokou a krásnou krajinu Českého středohoří. Ve spolupráci s architekty ze studia Labor 13 zde postavili s použitím výhradně recyklovaných materiálů úsporný domek s minimální ekologickou stopou.


Autor: Labor 13

Lokalita: Verneřice, Česká republika


Domek byl postaven na místě původní stodoly, ze které byl získán materiál pro stavbu nové budovy. Objekt je volně zasazen do okolní přírody a je obklopen pouze několika zchátralými kamennými zdmi. Zcela zde mizí hranice mezi vnitřním a vnějším prostorem, což je ještě umocněno pěti branami na jižní straně domu, které se otevírají do "zahrady" vymezené jenom pozůstatky původních zdí.

 

Budova má tvar jednoduchého obdélníku a je zastřešena tzv. pultovou střechou. Interiér je zcela otevřený a velmi jednoduše zařízený. Ručně vyrobená kuchyně se skládá pouze z několika otevřených polic, pro základní vaření ale postačuje. Dřevěné dveře v případě potřeby propojují interiér se slunným dvorem a v průběhu teplých měsíců tak zvětšují obytný prostor. Když jsou dveře zavřené, denní světlo sem proniká velkým oknem na západní straně a dvěma menšími okny ze severu.

 

Majitelé v blízké době plánují umístění fotovoltaických a solárních panelů a dům se tak stane energeticky soběstačný. Již nyní se ale využívají vodu z vlastní studny a dokonce mají vlastní čistírnu odpadních vod. Domek je tak nádherným příkladem ekologického způsobu bydlení v souladu s přírodou a za minimální náklady.