Byt plný dřeva a barev

Natálie Vopařilová
6. Listopad 2018

Sympatický interiérový design bytu v obci Zvole si získá snad každého. Byt, který kombinuje moderní design s prvky ze dřeva, jehož kouzlo je zkrátka nestárnoucí, působí vzdušně i útulně zároveň. Navozuje příjemnou a optimistickou náladu, která je podpořena množstvím užitých barevných doplňků.  Realizace spadá do portfolia (nejen) interiérového studia AtelierSpectrum.

 

Podstata designu spočívá v jeho prostém, avšak chytře pojatém provedení. Interiér spoléhá zejména na bílou barvu. Ta má za následek žádanou vzdušnost a projasněnost interiéru, interiér opticky zvětšuje a vytváří neutrální základ pro další barevné, ale i materiálové kombinace. Těmi je již zmíněná kombinace se dřevem a různými barvami. Právě dřevo má díky přirozené přírodní kresbě a hřejivé hnědé barvě schopnost dodat designu osobitý charakter a vtisknout tak interiéru naturálnější vzhled. Nevšedně užité je například v oblasti jídelny, kterou opticky odděluje od kuchyně i přesto, že na ni fyzicky volně navazuje. Partie pojednaná dřevem se opticky zcela nenásilně váže na dřevěný jídelní stůl a vytváří tak z jídelny samostatný celek.

 

Dalším dřevěným prvkem je opravdu prostorná knihovna na zadní stěně obývací části. Dojem z nudného kusu nábytku je zbořen díky jejímu originálnímu členění, kdy nabízí odhalený i dvířky krytý úložný prostor v různě rozměrných, avšak systematicky řazených policích.

 

Všemožně barevné doplňky navozují veselou a optimistickou atmosféru. Velmi efektně pak vypadá kobereček v barvách duhy pod konferenčním stolkem v obývacím pokoji, jehož barvy korespondují s polštářky na šedých pohovkách. Co se barev týče, nesmíme zapomenout na pestrobarevné květiny, které interiéru opravdu sluší.

 

Barevné a materiálové kombinace jsou zasazeny do moderního designu, který neruší, ale ani nenudí. Tato složka designu je ve výsledku směřována více prakticky než esteticky a drží se neutrální formy, to je vhodné i pro případ, že by se design změnil volbou jiných doplňků, nebo nahrazením jeho původních částí. Nekomplikované a čisté provedení každého kusu nábytku povětšinou v bílé nebo světlé barvě dává prostor vyniknout unikátnějším prvkům designu a slouží tak jako funkční podklad.