Byt v přírodě s komfortem domu

Pavla Kubu
31. Březen 2017

Hledáte příjemné, moderní a funkční bydlení, ale nemáte vysoké nároky na zbytečné metry čtvereční? Právě vás by mohl zaujmout pilotní projekt projekt studia Miramari design. Jedná se o krásný přízemní domek, který byl navržen především pro lidi s nekonvečním pohledem na bydlení, kteří se nebojí změny. Jeho důraz na střídmost a maximální využití prostoru je důkazem, že se dá stavět rychle, efektivně a za rozumné finance.


Autor: Miramari Design

Lokalita: Kerský les, ČR

Velikost: Plocha pozemku 570 m2, zastavěná plocha 120 m2, užitná plocha 110 m2


Dům je navržen jako dřevostavba založená na železobetonových pásech. Má jednoduchý obdélníkový půdorys a tradiční sedlové zastřešení.  Charakter dřevostavby spolu s dřevěnou antracitovou fasádou ze smrkového dřeva nijak nenarušuje okolí lesa a krajiny, naopak s přírodou přirozeně splývá. Architektka kladla důraz především na designovou čistotu, jednoduchost a účelnost, což odpovídá současným trendům a zároveň nechává vyniknout dřevostavbu jako takovou.

Metráží dům odpovídá velikosti bytu ve městě, jen s tím rozdílem, že je navržen do přírody. Jižní fasáda s obytnými místnostmi je téměř celá prosklená a umožňuje tak uklidňující výhled do lesa. Život v domě se propisuje z interiéru do exteriéru a opačně.

 

Ze severu od příjezdové komunikace je fasáda bez prosklení, na východní straně domu se nachází vchodové dveře. Vše se nese ve střídmém a designově čistém duchu, tento dojem ještě podtrhují květiny ve velkých nádobách a vkusné venkovské dekorace.

Na vchodové dveře navazuje chodba s výraznou antracitovou stěnou. Obývací prostor je propojen s kuchyní, jejíž součástí je i posuvná stěna, která v případě potřeby umožňuje schovat pracoviště s dřezem. Posuvné dveře ukryté ve stěně za krbem dovolují majitelům propojit obývací pokoj s vedlejší pracovnou. Půda je částečně využita, z přízemí je otevřena nad dvěma obytnými místnostmi.

 

V celém interiéru podobně jako venku hrají hlavní roli neutrální barvy - bílá, antracitová a šedá. Jejich kombinace vytváří v prostoru velmi silný účinek a působí velmi neotřele a sofistikovaně. Díky tmavším odstínům získal interiér dramatičnost a jedinečný styl.