Snové bydlení v industriálním stylu, které učaruje svou vzdušností a elagancí

Natálie Vopařilová
7. Listopad 2018

Vzdušný a elegantní byt kombinující industriální styl s loftovou atmosférou je určitě snovým bydlením nejednoho čtenáře dnešního článku. Byt Jana Masaryka má jako soukromou realizaci v portfoliu zařazené studio MerryGoRando. Návrh a realizace je jmenovitě zásluhou Otta Fiřta a Radovana Mačáka

 

Prostory k realizaci originálního designu vznikly spojením jednoho patra s původní půdou. Díky této výrazné stavební úpravě dosáhl byt úctyhodné výšky, celkově se otevřel a výrazněji prosvětlil. Zároveň tak docílil dispozic jako na míru šitých zvolenému designu, který rázem budí výrazně efektnější dojem.

 

Podstatou designu jsou zejména materiálové kombinace a kombinace struktur, které převyšují důležitost barevnosti bytu. I ta je vlastně z většiny tvořena právě jimi. Viditelně nejvýraznějším prvkem je cihlový obklad, kterým je pojednána celá jedna stěna obývacího pokoje spojeného s jídelnou. Právě díky němu nepůsobí místnost chladně a nezabydleně, naopak navozuje příjemnou hřejivou atmosféru a rozměrný prostor nerušivě zútulňuje.

 

Dalším působivým řešením je betonová stěrka v koupelně, která je doplněna o bílý obklad s reliéfem na protější straně. Taková kombinace propůjčuje místnosti neotřelý charakter. 

 

Interiér si lebedí v surových materiálech. Velmi oblíbený je tu matný kov, který byl použit na zábradlí u schodů, v šatně jako konstrukce pro zavěšení ramínek s oblečením, nebo jako konstrukce nábytku. Příkladem může být konferenční stolek před prostornou šedou rohovou pohovkou v obývacím pokoji. Ten mimo jiné zaujme svým netypickým tvarem a výklenkem určeným výhradně pro lahev vína, nebo pro lahev jakéhokoliv jiného dobrého pití.

 

Dalším oblíbeným materiálem je dřevo. Není náhodou, že designéři nechali úmyslně odhalenou dřevěnou konstrukci. Ta je v obývacím pokoji v zájmu odlehčení natřena na bílo.

 

Byt nepohrdne ani doplňky a detaily, kterých v interiéru můžeme najít hned několik. Originální dekorací jsou třeba bílá ramínka ledabyle rozvěšená na cihlové stěně v obýváku. Za povšimnutí stojí také svítidla - ta v obývacím pokoji elegantně visící z trámu nad pohovkou, svítidlo v industriálním stylu v kuchyni, nebo svítidla v ložnici, které neskrývají, ba se dokonce chlubí kabeláží, která je pro efekt úmyslně odhalená.