Svěží byt mladých cestovatelů, kde vévodí obří akvárko

Inna J. Serba
25. Říjen 2018

Pořízení staršího bytu a jeho následné kompletní předělání není nic, co by nás dnes už nějak překvapilo. Naopak, jestli kdysi platilo, že byty byly jak přes kopírák, dnes mnohdy nepoznáte, že se nacházíte v typickém panelákovém bytě, zvlášť pokud se rekonstrukce vydaří jako tato. Posuďte sami.

 

Studio Mooza architecture dostalo zadání od mladého páru na kompletní přestavbu bytu po rodičích. Přáním majitelů bylo vytvořit svěží, moderní prostor a jako bonus zakomponovat do interiéru obývacího pokoje velkoobjemové akvárium. V tomto případě se během přestavby opravdu hodně bouralo.

Stávající dispozice bytu byla nevyhovující, byt měl zdvojenou chodbu, která zabírala zbytečně moc místa. To byl jeden z hlavních důvodů radikálního bourání – odstranily se příčky mezi kuchyní a obývákem, mezi chodbami a obývákem a vznikl tak nový zajímavý prostor.

 

Pro sjednocení celého prostoru včetně koupelny a WC se použila jednotná podlahová krytina – červenohnědé marmoleum. I po odstranění příček zůstaly zachovány jeho funkční zóny obývák – kuchyně – chodba pomocí instalace multifunkčního nábytkového boxu. Z chodby slouží jako botník, ze strany kuchyně jako spižírna a ze strany obývacího pokoje poskytuje další úložné prostory. Na tento box plynule navazuje velký jídelní stůl, který je jakoby spojen s již zmiňovaným velkým akváriem. Díky tomu máte pocit, že stolujete ne-li přímo spolu s rybičkami.

 

Veškeré dřevěné prvky včetně boxu i dalšího nábytku jsou zvoleny v dekoru jasanové dýhy se zajímavou kresbou.

Dispozičně stejně řešené zůstaly koupelna a WC, dostaly však nové obložení a vnitřní vybavení. Výrazným prvkem těchto malých místností je pak kvarcitová mozaika, která je na zadní stěně obou místností.

 

V obývacím pokoji byl na hlavní stěnu použit magnetický nátěr s malbou mapy světa, která se bude dál dotvářet časem pomocí magnetických fotografií z cest majitelů. Dalším výrazným a zajímavým prvkem je skleněné svítidlo s živou orchidejí přímo uvnitř.

 

V bytě dominuje dezén světlého dřeva, bílá a zelená barva. Výraznější odstín lahvově zelené najdeme v kuchyni na dvířkách vrchních skříněk kuchyňské linky. Poslední funkčním a designovým prvkem v bytě je kryt topení, vyrobený z proděravělých desek s kruhovými motivy, které umožňují cirkulaci vzduchu. Na vrchu kryt nahrazuje původně chybějící parapety u oken.