Holandské bydlení v kůlně

Kateřina Cibulková
3. Listopad 2018

Architekti měli za úkol celkovou obnovu farmářského sídla z 50. let, které se mělo změnit v rodinné útočiště. Rekonstrukce zasáhla nejen interiér hlavního křídla, ale měla za následek i vystavění přístavby, která rozšířila původní stodolu. Historickému objektu tak pomohla se přenést směrem do současnosti, kde má posloužit novým obyvatelům.


Barn Living AaltenBureau Fraai / Aalten, Nizozemsko / 2015

 

Bureau Fraai je studio, které založili Rikjan Scholten a Daniel Aw. Hlavní důraz klade především na spolupráci s klienty a budoucími uživateli, jejichž pozitivní zkušenost je pro ně zásadní. Věří, že úspěšnost projektu se odvíjí od jeho správného zakořenění v městském, kulturním i přírodním prostředí a dokonalém technickém zpracování i toho nejmenšího detailu.


Původní stavba na východě Holandska se měla otevřít nejen nové době, ale také světlu a svému okolí. Autoři pro to učinili zásadní kroky v rozloze celého půdorysu a obvod budovy ozdobili velkými okny. Hlavní komunikace se zahradou ale probíhá skrze prostornou přístavbu tradiční kůlny propojující interiér a exteriér a oživující celý komplex.