Exotická ložnice v hnědých barvách

Natálie Vopařilová
12. Květen 2016

I ten nejnadšenější cestovatel vám potvrdí, že i když je všude dobře, doma je zkrátka nejlíp. Pokud jste i vy vášniví cestovatelé a po vzdálených krajích se vám začíná po návratu z nich brzy stýskat po jejich nepopsatelné atmosféře, ale i v případě že jste raději doma a učarovalo vám kouzlo exotiky, nechte se inspirovat netradičně pojatou ložnicí, která je námětem dnešního článku.

 

Realizaci má ve svém portfoliu zařazené interiérové studio Epes Rádes.

 

Nápaditý design ložnice laděné do hnědých barev evokuje atmosféru zcela odlišné kultury, než té evropské. Inspiruje se charakterem příbytků, nábytků i materiálů využívaných zachovalými kmeny žijících daleko od nám tak dobře známého civilizovaného světa. Interiér je tak symbolem něčeho námi běžně nepoznaného, symbolem divokého života, symbolem povázání člověka s přírodou, symbolem dobrodružství a poznání. Přesto je ale určený k pobytu moderního člověka a bere ohled na jeho každodenní nároky i potřeby.

 

Dominantou místnosti je samotná postel. Je nízká, její atypická konstrukce je vyrobena z masivního dřeva. Jeho přírodní kresba dodává objektu na věruhodnosti a dotváří zamýšlený dojem z něj.

 

Nutno zmínit, že významný podíl na atmosféře celého pokoje mají kůže. Působí velmi naturálně, což je v případě této realizace zcela příhodné, ba i žádoucí.  Vhodně zvolená oříškově hnědá kožešina, která slouží jako přehoz přes postel přidává na ojedinělosti interiéru, stejně jako kobereček na zemi ušitý z kraví kůže.

 

Důkazem toho, že se dbalo na detaily jsou textilie, kterými ložnice disponuje. Potahy na polštářky i závěsy na okna vynikají ornamentálními vzory ve variaci šedých, hnědých až zlatých barev s kontrastní azurově modrou.

 

Zaujmout mohou tématické obrázky pověšené na zdi naproti posteli. Jejich motivem je zebra, kdy každý obrázek zobrazuje pouze její část. Ve výsledku tak vzniká zábavná mozaika. Na boční stěně u postele překvapí stylizovaná mapa světa v béžovém provedení. Tu můžeme považovat za zřejmé odůvodnění zaměření celého designu. Však různorodá světová kultura je to, z čeho design vychází. Efektním detailem je vytvoření iluze o obnažené zdi pod okny. Cihly jsou vzhledem ke kombinaci s již zmiňovanou dřevěnou konstrukcí postele, kožešinami a dalšími prvky, který interiér zahrnuje,  adekvátním designovým experimentem, který interiéru nadmíru svědčí.