Žlutá v hlavních rolích

Natálie Vopařilová
10. Květen 2016

Optimismem nabitý byt na Vídeňské dokáže zcela přirozeně zvednout vaši náladu i v ten nejchmurnější den. Žlutá barva, má významné psychologické účinky. Mezi ně patří schopnost podporovat myšlení, nebo například oživit paměť. Prostor s nadvládou žluté je také vhodné místo ke komunikaci a navazování nových kontaktů. Pomineme-li stránku psychologickou a zaměříme-li se na stránku designérskou, i zde má dominance žluté v interiéru značné výhody. Za zmínku stojí například fakt, že docílíme nevšedního vzezření, necháme mluvit interiér sám za sebe a není nutné mu dodávat šmrnc nastrčenými bytovými doplňky, které po čase omrzí.

 

Realizací bytu má ve svém portfoliu interiérové studio Hiconcept, které mimo jiné spolupracovalo s Ing. arch. Martinou Černou. Účelem realizace bylo zařídit efektní byt za nízkou cenu, který budou majitelé v budoucnu pronajímat.

 

Relativně prostorný byt má zajímavé členění. Kuchyně s jídelnou je v podstatě v jedné místnosti s obývacím pokojem, dělí se od něj zástěnou ze dřeva a skla. Design obou celků vzájemně koresponduje. První celek zahrnuje kuchyňský kout a jídelnu. Kuchyně se opírá do dvou k sobě kolmých stěn. Nabízí dostatek místa k práci, v neposlední řadě také i množství úložného prostoru pro nádobí i potraviny. Jídelna nabízí místo pro čtyři strávníky, a to u bílého kulatého stolu s designově vyvedenými židlemi čítajícími čtyři kusy - dvě v černém provedení a dvě ve žlutém.

 

V prostorném obývacím pokoji dominuje šedá dvoumístná pohovka. Před ní pak stojí tmavý konferenční stolek. Pod ním se rozprostírá šedý huňatý kobereček v odpovídajícím tvaru. K dalšímu posezení poslouží ještě moderní křesílko, jak jinak než ve žluté barvě. Zaujmout mohou černobílé obrazy na motiv Charlieho Chaplina a Audrey Hepburn. Visí na černé zdi, která celý interiér uklidňuje a zakotvuje.

 

Ložnice je situována do světlých barev. Barevný koncept se pohybuje v pouze v bílých a šedých odstínech, významný vliv na výslednou atmosféru má pak dřevěná podlaha.