Stará budova sušící pece se proměnila ve vzdušný domov

Pavla Kubu
1. Listopad 2018

Na australském ostrově Phillip Island najdeme mnoho tzv. čekankových sušících pecí. Jedná se o tradiční stavby, které dříve sloužily k sušení čekanky, u nás nepříliš známé kořenové zeleniny podobné pastiňáku. V bohaté sopečné půdě ostrova se jí velmi daří, a proto se čekankové pece staly v této oblasti výrazným architektonickým prvkem. Zahradní architekt a výtvarník spolu se svojí ženou se rozhodli, že jednu z těchto tradičních staveb koupí a přetvoří v unikátní bydlení.


Autor: Andrew Simpson Architects

Lokalita: Phillip Island, Victoria, Australia


Dům dává na odiv svoji průmyslovou minulost především vysokými stropy, které jsou ještě zdůrazněny krásnými dřevěnými trámy. Přáním manželů bylo udržet historický ráz stavení a zvýraznit jeho tradiční prvky použítím industriálních a starých materiálů či předmětů. Podlaha je vyrobena z recyklovaného dubu a jídelní stůl byl zachráněn ze staré chatky stojící na pozemku. Prostory jsou zařízeny novým i starým nábytkem, některé zajímavé kousky pořídili majitelé z druhé ruky.

 

Vchod se otevírá do světlé a vzdušné kuchyně s jídelnou. Otevřený obytný prostor vytváří příjemné prostředí pro setkávání s rodinou a přáteli. Zajímavý prvek zde představují mobilní části nábytku na kolečkách, které lze využít různým způsobem: poskytují přístup ke schodišti, ale mohou v případě potřeby posloužit také jako další pracovní prostor či oddělit kuchyňskou a obývací zónu.

 

Do patra byla umístěna pracovna, kde se majitel domu může v klidu soustředit na práci na svých projektech. Velká okna poskytují nádherný výhled směrem na pobřeží, žaluzie v jejich spodní části podporují přirozenou ventilaci. Celou jednu stěnu pokrývá velkolepá knihovna, která byla zhotovena na zákazku tak, aby pojmula rozsáhlý knižní fond majitele domu.

 

Ložnice se nachází v horní části původní sušící pece. Střešní okno umístěné na samém jejím vrcholu poskytuje dostatek světla i nerušený výhled na denní či noční oblohu. Zároveň zprostředkovává tzv. pasivní chlazení budovy, tedy je funkčním prvkem sloužícím k ochlazování vnitřních prostor.