Neobvyklý billboard

Tomáš Čech
12. Květen 2016

Billboardy jsou banální a mnohdy hloupé. Primitivními způsoby útočí na řidiče. Ne však ten realizovaný Espenem Handegårdem! Ten vybočuje z řady a jde mu o něco úplně, ale úplně jiného.


Autor:  Espen Handegård

Realizace: 2014

Velikost: 17 x 10 m + 5 km trubek

Místo: Askim I Norsko


Naše cesty lemují tisíce nevkusných a pozornost beroucích prvků, které neslouží ničemu jinému, než jen ekonomickému prospěchu. Jejich cílem je zaujmout, upoutat a sdělit jednoduchou informaci. K ničemu jinému neslouží, k ničemu jinému nejsou dobré. Architekt Espen Handegård vytvořil instalaci, která se nesnaží prostředí využít, ale naopak jej zvelebit.

 

„Překvapení – proč tady stojí taková věc? Nepatřičnost – proč někdo umisťuje umění vedle cesty? Nepochopení – co to má znamenat? Šok – k čemu taková konstrukce slouží? … Jsou důležitější otázky a nebo odpovědi? Má se umění ptát a nebo má říkat? A má pracovat se skrytými motivy? Má byt tajuplné a nebo jasné? A jak moc má být, respektive může být subjektivní? Záleží vůbec na tom, co autor zamýšlel? A nebo je pointa někde úplně jinde?“

Vizuální dojem tvoří jemné přechody světla a stínů. Zátky na koncích trubek jsou opatřeny lesklými ploškami, které zrcadlí oblohu, zrcadlí svět za řidičem, který právě minul. Můžeme vnímat jakési cestování v čase. Když jedu dopředu, zároveň vidím zpět.

Konstrukci tvoří dvě železné desky o rozměrech 17 x 10 m. V každé je vyvrtáno 2500 děr, kterými prochází hliníkové tyče. Položené za sebou by dosáhly délky 5 km. Díky rozdílnému zasunutí vzniká na obou stranách vlnitá 3D struktura.

Instalace stojí čelem k čtyřproudé silnici a zároveň podél drobné stezky, která vede pod ní. Když jedete autem, na první pohled vypadá jako jednoduchý 2D panel. Pouze na chvíli, v krátkém okamžiku míjení, se odhalí její skutečné dimenze.