Nízkoenergetická "dřevěná" novostavba v Šestajovicích

Inna J. Serba
25. Březen 2017

Vypadá jako dřevostavba, ale není to dřevostavba. Originálně a zajímavě pojatou novostavbu rodinného domu zrealizovali architekti Tibor Csukás a Petr Slepánek z Ergo atelier v roce 2011 v Šestajovicích. Stavbu nízkoenergetického domu s dřevěnou fasádou měli pod palcem od počáteční studie až po finální realizaci, tudíž bylo vše promyšleno a zrealizováno do posledního detailu. Autorem fotografií je fotograf Petr Slepánek.

Povšimněte si střešní terasy s truhlíky s květinami a oplechovanými schody, které jsou výrazným prvkem na střeše domu, z terasy je pěkný výhled na Klánovický les.

Rodinný dům stojí na základové desce, konstrukční systém je zděný s provětrávaným lehkým obvodovým pláštěm, který je tvořen překládanými modřínovými prkny bez povrchové úpravy. Díky tomuto obvodovému plášti vypadá dům na první pohled jako dřevostavba.

 

Zajímavého efektu se dosáhlo změnou směru kladení prken na fasádě domu ve svislém a vodorovném směru. Tento postup skvěle oživil plochu odlišnými odrazy světla a stínu. Jelikož se použila prkna bez povrchové úpravy, časem získala fasáda svou přírodní patinu neošetřovaného dřeva. Stropní konstrukce se zvolily dřevěné trámové, které jsou v obytném prostoru záměrně přiznané do interiéru.

 

Tento rodinný dům byl navržen v nízkoenergetickém standardu. Ve všech místnostech se zvolilo nízkoteplotní podlahové vytápění a ohřev vody zajišťuje plynový kondenzační kotel. Nechybí zde ani doplňkové topidlo v podobě nainstalované krbové vložky. Nízkoenergetickou koncepci domu doplňuje centrálně řízené větrání s rekuperací tepla, které snižuje tepelné ztráty domu.