Francouzské bydlení prostorného bytu v Paříži

Tomáš Čech
18. Květen 2016

Architekti ateliéru UDA architects, Andrea Marcante a Adelaide Testa, navrhli rekonstrukci prostorného bytu v Paříži. Na přání majitelů a s přispěním své vlastní iniciativy však přidali ještě mnohem více.


Autor:  Andrea Marcante a Adelaide Testa I UDA ARCHITECTS

Realizace: 2014

Plocha: 180 m2

Místo: Paříž I Francie


Byt v ryze původním stavu z 30. let minulého století prodělal běžnou změnu odpovídající jeho stavu a limitům rozpočtu a času. Pozměnění dispozice bylo řízeno snahou poskytnout co nejkvalitnější společné prostory, ale zároveň zajistit, aby každý z obyvatel mohl nalézt vlastní intimní místo. Novou dimenzi získává byt díky rastru vložené rámové konstrukce opatřené perforovanými deskovými prvky. Ta odkazuje k průkopníkovi práce s těmito materiály, k Mathiew Matégotovi. Byt tak nevytváří jen prostor, je symbolem, působí na emoce co nejsilněji může.

 

„Dvouramenné schodiště bez zrcadla, ba co hůře, někdy s výtahem uprostřed. Tmavý úzký prostor. Už abyste byli doma a schovali se za vlastní dveře. A přitom stačí věnovat jen trochu pozornosti místu, kde jste každý den, kde se setkáváte se sousedy. Ráno se zde loučíte, večer jste vítání. Překrásné kruhové schodiště z 30. let je příkladem dokonalým, zářným. Nemusíme ho kopírovat. Stačí si uvědomit, že každé místo, každá část architektury, má svůj význam!“

Prostorná obytná místnost je kombinací naprosto soudobých prvků, třeba pohovky nebo některých kusů osvětlení. Tmavá podlaha kontrastuje se světlým stropem ohraničeným štukovými detaily. Vložená rámová struktura zde, v největším pokoji bytu, vyznívá nejintenzivněji. Vnáší dynamiku, pocit překvapení a vrstevnatosti.

Rozměrný jídelní stůl je adekvátní dimenzím celého bytu. Je solitérem i svým zpracováním a detaily. Vše jen dále rozvíjí volně zavěšená svítidla a obraz na stěně. Trubkový rám prostupuje prostorem.

Zde najdeme mnohem tmavší a intimnější atmosféru. Barvy jsou syté, hluboké. Ani zde však nechybí mnoho detailů podtrhujících působení celku – úchytky na skříňkách, světlo, keramické zásuvky...

Do ložnice je s odkazem na rámovou strukturu vložen blok hygienického zázemí. Netvoří samostatnou místnost, s trochou nadsázky a možná posměšku bychom mohli říct, že se jedná o jakousi klec.

V dětském pokoji jsou záměrně voleny živější odstíny. Objevuje se zde více textur, dokonce vzor s přírodním motivem. Ukazuje se, že štukové prvky společně se soudobým tvaroslovím umí výborně fungovat.

Andrea Marcante a Adelaide Testa vytvářejí projekty plné prvků, jsou to kombinace nepřeberného množství vjemů, které však dohromady výborně fungují, a nikde nikoho nic neruší. Není zkrátka třeba vždy vše absolutně zjednodušit.

Z půdorysu je patrná trojtraktová dispozice se střední chodbou. Místnosti umístěné podél fasád jsou doplněny a nový rastr. Kovová rámová konstrukce přináší do interiéru přidanou hodnotu dynamiky a významu. Její přínos je patrný především ve vstupní hale.

 

A to hlavní schodiště, ta křivka, ta dynamika...