Lahůdky jak se patří

Tomáš Čech
5. Květen 2016

Za nenápadnými dveřmi v italské Flavignaně se skrývá stejné nenápadný, ale o to více elegantní interiér. Bistro U Coppu navrhli architekti ze studia DiDeA společně s Dario de Benedictisem.


Autor:  Studio DiDeA + Dario De Benedictis

Realizace: 2015

Místo: Favignana I Itálie


Po vstupu do útrob starého domu se ocitnete v zaklenutém prostoru. Jeho první část zabírá prodejní pult s malou skleněnou vitrínou a řadou závěsných světel. To vše je umístěno v kovovém rámu, který se stává hlavním grafickým symbolem interiéru. Stejný prvek totiž rámuje výplň oddělující druhé klenební pole od vstupní částí. V něm je umístěna kuchyně, ještě více v hloubi interiéru pak ostatní zázemí. Díky malému okýnku vidí návštěvníci kuchaři přímo pod ruce a mohou tak sledovat jak se jejich pokrm připravuje.

 

„Jestliže jednoduchost a účelnost zkombinujte s příjemným měřítkem, správným detailem a vynikajícím povrchovým dojmem, snad nikdo vás nemůže obviňovat, že „less is bore“.“

Při pohledu na nenápadné dveře by jen málokdo čekal, jak klidný a důstojný interiér se za nimi skrývá. Chybí snad jen malý stůl, židle a lavička, kde byste si mohli vychutnat zakoupený pokrm při pohledu na ruch ulice.

Železný rám tvoří v neutrálním prostoru jasnou dominantu. To je ještě podpořeno řadou žárovek, které osvětlují celou místnost i samotný pult. Jeho jednolitá hmota je narušena jen malou vitrínou.

Materiály byly voleny s ohledem na dva klíčové principy. Měl vzniknout elegantní, klidný a solidní interiér a zároveň měly být náklady udrženy na rozumné úrovni.

I obslužná část ve výdejním prostoru je řešena s důrazem na kvalitu. Na stěně na levé straně jsou umístěny tradiční kornouty, ve kterých se místní pokrmy prodávají. Jejich jméno „coppu“ dalo název celému podniku.

Tento pohled vedoucí z kuchyně až na ulice není hlavním motivem pro umístění vnitřního okna. Klíčový je pohled opačný, kdy si hosté mohou překontrolovat, jak kuchař pracuje.

Celý prostor je tvořen třemi klenebními poli. V prvním se nachází výdejní část s pultem a drobným posezením. Ve středním poli je umístěna kuchyně a přípravna a úplně vzadu jsou umístěny obslužné prostory a hygienické zázemí.