Žít v tropickém termitišti

Kateřina Cibulková
5. Květen 2016

Extrémně slunečnému i enormně deštivému počasí se měla přizpůsobit rezidenční stavba v tropickém Vietnamu. Sounáležitosti se zdejším podnebím, kterému se nevyhýbají ani silné bouřky, krajinou i obyvateli nakonec dopomohla inspirace docela jinými objekty – termitišti. Právě těm se splnění uvedených požadavků daří mnohem déle, než člověku.


Termitary House / Da Nang City, VietnamTropical Space Co.,Ltd / 2014

 

Tropical Space je mladé studio působící v Ho Či Minově městě, které se nebojí krajinářství, územního plánování, architektury ani interiérového designu. Ve své práci zdůrazňuje především důraz na pochopení vietnamské kultury a používání obnovitelných, k životnímu prostředí šetrných, materiálů. Výsledné návrhy mají ambici být vždy unikátní a současně šetřit čas i peníze.


Fasádu domu tvoří dvě vrstvy: vnější síť z cihel, které střídají prázdná místa, a vnitřní z velkoformátových skleněných desek. Dohromady se jedná o kombinaci, která umožňuje volné proudění vzduchu v prostoru mezi nimi, což stavbu ochlazuje, a zároveň tento systém pomáhá tlumit dopad silných bouří.

 

Dvouvrstvá fasáda má zvláštní roli i co se osvětlení týče. Otvory ve vnějším termitišti z cihel nabízejí pohled na oblohu a dovolují interiéru načerpat dostatek denního světla. Současně jsou také jakýmsi odbytištěm slunečních paprsků, které už dále nedopadají na sklo a tudíž neohřívají vnitřní prostor.

Centrální část domu tvoří hala, která v sobě snoubí kuchyňskou linku s jídelnou a koutkem pro zábavu. Odtud jsou dále přístupná další pásma různých funkcí, vzájemně oddělená příčkami kopírujícími pojetí vnější fasády. Umožňují změnu atmosféry v těchto částech, rozhodně však neizolují. Je možné skrz ně pokračovat v rozhovoru, nebo se věnovat individuální činnosti a přitom neztratit ponětí o dění v domě.

První z celkového počtu dvou ložnic v interiéru navazuje na sdílený koncept přízemí, před nímž se zakrývá jen závěsem. Další se pak nachází v patře, které zahrnuje i malou knihovnu a pokračuje na půdu ovíjenou vinnou révou. Ta je symbolickou tečkou v příběhu o této tropické oáze.