Dva různé světy v malém panelákovém bytě

Pavla Kubu
2. Duben 2017

Mladá investorka oslovila architekty ze studia Mooza architecture ve fázi, kdy její panelákový byt 2+kk v Lysé nad Labem prošel již první rekonstrukcí. Během ní došlo k propojení kuchyně s obývacím pokojem a vznikl tak příjemně otevřený prostor. V této fázi se zařizovala také nová kuchyně. Ačkoliv byl prostor propojen, oddělení zůstalo přítomno v odlišných materiálech na podlaze. Architektky se rozhodly toto optické rozdělení místností zachovat a vytvořit pokoje s odlišnou atmosférou.

 

Obě místnosti částečně odděluje dřevěná žaluzie připevněná na stěně baru, která nic neubírá z pocitu vzdušnosti a otevřenosti prostoru. V kuchyni vládnou zemité barvy, které doplňuje hnědočervená výmalba na stěnách a stropu sladěná s kuchyňskou linkou. Původní kuchyňská sestava zůstala zachována a provedené změny tedy pouze podpořily hodnotu, která zde již byla ve stávajícím stavu. Výsledná atmosféra by se dala vyjádřit klíčovými slovy: intenzivní – intimní – energická – útulná – tmavá.

 

Obývací pokoj je opakem kuchyně - je světlý a vzdušný. Veškeré materiály jsou voleny ve světlých krémových odstínech. Zajímavým a neotřelým prvkem zde jsou světlé dřevěné desky s výraznou kresbou – překližky. Jedna z nich se zakulacenými rohy tvoří na stěně dominantní multifunkční prvek – spojuje v sobě poličky, rámečky na obrazy i dekor na zdi. Architektky vyřešily rovněž zakrytí topení, které je provedeno jako demontovatelné dílce z bílého laťování. Vznikl tu odkládací prostor a parapet na květiny, který původně v místnosti chyběl.