Dům, ve kterém je hračka žít

Kateřina Cibulková
3. Květen 2016

Dům pro rychle se rozrůstající rodinu se stal útočištěm před okolím, kde si každý najde své místo pro dovádění. Ve třech patrech se otevírá skrytý fantazijní svět plný atrakcí a umění každému, kdo se nebojí najít vchod. 


Toy House MM01Pascali Semerdjian ArchitectsSão Paulo, Brazílie / 2015

 

Pascali Semerdjian Architects je studio založené v roce 2010 dvěma muži, kteří vedle lásky k architektuře sdílí také stejný pohled na svět. Radost z jejich povolání je tím, co stojí za úspěšnými projekty, které rády boří pomyslné hranice a omezení. V každém projektu chtějí excelovat a naplno si ho užívají: od začátku až do konce.


Dům, který svou funkci plní opravdu rozverným způsobem plným hraček a míst pro zábavu všeho druhu, se jeví nepřístupně. Tomu, kdo stojí před domem, se naskytne pohled na vysoké šedé zdi se vstupní bránou. Tento přístup má praktické odůvodnění, jako ochrana před vysokou kriminalitou, která zemi sužuje a současně striktně odděluje vnitřní svět od toho vnějšího.

 

Po překonání hradby se ovšem otevírá místo, jehož povaha je ve skutečnosti naprosto odlišná. Po schodišti jsou přístupná celkem tři patra, která nedovolí, aby se v domě kdokoli nudil. Nejspodnější patro je pojato jako televizní místnost pro projekce a videohry, která volně přechází do jídelny a kuchyně.

Jedná se o prostor naprosto minimalistický, ve kterém se každý jednoduše zorientuje a pochopí, jakým účelům slouží. Na obou dvou svých koncích je kuchyně posuvnými dveřmi propojena se zahradou s velkou skluzavkou pod ocelovým schodištěm.

 

Pro maximální flexibilitu horního patra jsou jeho stěny vybaveny systémem žaluzií na dálkové ovládání, které se otevírají a zavírají na přání obyvatel. Oni jsou těmi, kdo určují, jak velký a světlý má pokoj v danou chvíli být a mohou se osvobodit od diktátu pevně daných čtyř stěn. Vede odtud také lávka, překračující zahradu ve stylu divoké džungle, na pozorovatelnu – věž, která využívá střechu vstupní brány.

 

Aby ani rodiče neskončili v šedivé rutině, nechali si do interiéru nainstalovat několik barevných děl svých oblíbených autorů a na zdi nasprejovat graffiti. Ty jim mají připomínat pohled na život, který si vybrali a pro který byl postaven i tento dům.