Vystupte z průměrné šedi, oblečte stěny do originálních tapet!

Inna J. Serba
26. Duben 2016

Tapety se ve světě designu vyskytují již celou řádku let, v současné době jejich obliba opět rychle stoupá. Tapety nám díky svým možnostem poskytují široký výběr dekorů, materiálů, textur a barev. A nejen to, ne každý totiž ví, že se tapety mohou používat prakticky v jakékoliv místnosti v bytě.

 

Jejich variabilita se projeví také v tom, jestli ji použijete na celou plochu stěn nebo jen část, jestli použijete do každé místnosti jiný vzor nebo pomocí tapet naopak sjednotíte celý prostor do jednoho celku. S tapetami si můžete vyhrát. Jejich aplikace není složitá a můžete se obrátit i na odborníky, kteří vám tapety nejen nalepí, ale také vám poradí s vhodným výběrem právě pro váš interiér.

Při výběru tapet se můžeme řídit několika kritérii. V případě dekoru můžeme tapety dělit na:

  •                 Geometrické vzory
  •                 Zvířecí vzory
  •                 Přírodní vzory
  •                 Umělecké tapety
  •                 Dětské motivy
  •                 Fototapety aj.

Vždy je velice důležité promyslet si, kam chceme tapetu umístit a dle toho přizpůsobit i výběr tapety. Tapeta by neměla „křičet“, barva a vzor by se neměly tlouct s ostatním vybavením místnosti, můžeme však s tapetou určité místo zvýraznit.

 

Často se např. v obývacích pokojích volí jako správné místo pro tapetu stěna za televizí nebo sedačkou. Zvolený vzor by měl korespondovat s funkcí místnosti. Do jídelny si například můžete zvolit nějakou výraznou barevnou tapetu nebo fototapetu s motivem jídla, do ložnice naopak zvolte jemný vzor či barvu.

 

Pozor také na překombinovanost vzorů – u těch geometrických zvolte raději jeden vzor či k sobě příbuzné vzory a odlište je např. pouze odstínem.

Další možnost výběru nabízí materiál. Na trhu dnes najdeme celou škálu. Nejčastěji narazíte na:

  •                 Vinylové tapety
  •                 Textilní tapety
  •                 Papírové tapety
  •                 Sklovláknité tapety
  •                 Přírodní tapety
  •                 Vliesové tapety
  •                 Tapety s kovovým efektem aj.

Nejlevnější a také nejsnáze měnitelnou variantu tapet představují tapety papírové. Jejich pořízení vás vyjde nejlevněji ze všech typů tapet, vybírat můžete z několika druhů papíru. Mínusem je, že se nehodí do vlhkého prostředí a jejich kratší životnost. Skvěle se hodí např. do dětských pokojů a to díky velké škále motivů a zároveň jejich snadné výměně.

 

Dalším typem jsou vinylové tapety. Jedná se prakticky o papírové tapety s vinylovým povrchem, díky tomu si také drží příjemné ceny. Jsou výrazně odolnější vůči papírovým, s delší životností a výhodou je jejich omyvatelnost, tudíž je zle použít i do vlhčích prostor. Můžete si u nich vybírat z široké nabídky povrchových fólií.

Nejluxusnějším tipem tapet jsou tapety textilní. Jsou zároveň i ekologické a snadné na údržbu. Výhodou je, že poskytují tepelnou izolaci stěn a drží teplo v místnosti. Nevýhodou je, že mohou nasáknout vlhkost i pachy, tudíž se nehodí do každé místnosti. Cenově se pohybují nejvýše ze všech druhů.

 

Moderní variantou se stávají tapety sklovláknité, jež mají  skvělé mechanické vlastnosti a jsou univerzální v použití, dokáží překrýt i menší nedostatky na stěnách. Zároveň nejsou drahé a barevně si je můžete přizpůsobit díky jejich přetíratelnosti.

Dnešní nabídka na trhu tapet je opravdu široká a ne vždy se dokážeme správně zorientovat a vybrat to pravé pro náš interiér, proto je někdy jednodušší obrátit se na odborníky.

 

Designérka Marta Šliperská, známá jako Marthi, je již řadu let vyhledávanou profesionálkou v oblasti návrhů a realizací interiérů nejen pomocí tapet a exkluzivních textilních dekorací. Díky smyslu pro detail a schopnosti porozumět a splnit i ty nejnáročnější požadavky klientů. A díky spolupráci s prověřenými řemeslníky zaručuje svým klientům plný servis v zařízení jejich interiéru.

 

Podívejte se také na její portfolio nabízených služeb --> http://www.homepix.cz/profil/marthi.