Byt hračka

Tomáš Čech
25. Duben 2016

Zadání může být různorodé, v případě loftu v Moskvě ho architekti Ruetemple shrnuli do věty: „Tati, já chci cool prostor, kde si můžu hrát, spát a bavit se s kamarády.“ Výsledek nepochybně předčil očekávání malého zákazníka.


Autor:  Ruetemple

Realizace: 2014

Plocha: 150 m2

Místo: Moskva I Rusko


Úkolem ruských architektů ze studia Ruetemple bylo proměnit neobyvatelnou půdu v pohodlný a světlý prostor loftového charakteru. Majitelé si přáli dostatek světla a jejich děti co nejlákavější prostředí pro své hry. Na relativně běžnou část nacházející se v posledním patře navazuje schodiště vedoucí do podkrovní haly. Ta poskytuje místo pro společné chvíle. Hlavní slovo zde však mají děti. Jejich pokoj je ve skutečnosti jakousi prolézačkou přístupnou ze dvou stran. Do herny, vyvýšené do vrcholu krovu, se dá dostat po malém schodišti a skrz postele přímo z dětského pokoje, a nebo rovnou z haly. Mají odsud krásný přehled a jsou zde opravdovými pány!

 

Všichni uživatelé architektury si zaslouží stejně intenzivní a vždy přiměřený pohled na jejich potřeby. Ať už jsou mladí nebo staří, velcí nebo malí, … Ovšem právě nejmladší generaci není radno opomínat. Děti jsou nesmírně vnímavé a citlivé, a zkušenosti z této doby je formují po celý zbytek života. Měli bychom si proto dávat obzvláště pozor, abychom jim „do vínku“ nevložili špatnou inspiraci nebo nesprávné hodnoty vzhledem k prostředí, ve kterém žijí.“

Na schodiště navazuje volný společenský prostor. Právě zmíněná vertikální komunikace je snad nejslabším bodem celého interiéru. Katalogová sestava prvků absolutně nekoresponduje s důmyslným zbytkem.

V pracovně je k dispozici velkorysý stůl, který je elegantně řešen bez použití klasických noh. Pomáhá mu sloup, na kterém je zavěšen. Všimněme si nápadité kombinace oken a spojení policového systému se zdí v jeden celek.

Úzké dřevěné schodiště, je přesně tak velké, aby sloužilo mladší generaci rodiny obývající tento byt. Je po něm přístup do herny a tajného domu nad dětským pokojem. Možností, jak zde trávit čas, je celá spousta.

Dětskému pokoji dominují dvě postele umístěné nad sebou, které jsou propojené vnitřní prolézačkou a venkovním schodištěm. Kombinace dřeva bílé barvy je pro děti vynikající a dává možnost, aby v prostoru vynikly jednotlivé předměty vnesené jeho obyvateli.

Pracovní plochu tvoří silná deska natažená přes celou šířku pokoje. Díky tomu nemusí mít žádné podpory a působí absolutně lehce. Její umístění přímo pod střešními okny zaručuje absolutní dostatek světla.

Ložnice je jedním z nejkonzervativnějších prostorů v bytě. I zde ovšem převládají přírodní dřevěné tóny a bílá. Vše je řešeno jednoduše a účelně. Množství světla, které si klienti přáli, je i zde s přehledem zajištěno.

Zdánlivě prostorová obtíž ve formě svažující se střechy zde byla přetvořena ve vynikající výsledek. Byt výšku v jednotlivých místnostech chytře využívá – k zisku světla i k prostorové velkorysosti.