Šikmý i rovný

Tomáš Čech
30. Duben 2016

Manželé, zlatník a pekařka, byli klienty studia Nash Baker Architects. Parcelu dobře znali a společně s tvůrci proměnili její potenciál v příjemné bydlení. Vzniklý dům je kombinací dvou – do cihelné podstavy je vsazen dřevěný archetyp se sedlovou střechou.


Autor:  Nash Baker Architects

Realizace: 2014

Plocha: 202 m2

Místo: Oxford I Anglie


Místo s krásnými výhledy obsadil dům, který se snaží poskytnout svým obyvatelům co nejvíce. V přízemí je k dispozici velký obytný prostor a nezbytné zázemí. Navíc jsou zde dva pracovní prostory, specifický pro každého z obou obyvatel. Patru pak dominuje velká hlavní ložnice doplněná o terasu. Dům je nad terénem mírně vyvýšen, aby se předešlo nebezpečí záplav. Bohaté prosklení směrem na jih je masivně zapuštěno, a tak se není třeba obávat letního přehřívání. Kombinovaná je pak nejen forma, ale i konstrukce. Široce použitý beton doplňuje ve vhodných místech dřevo.

 

„Dva v jednom, dva vedle sebe. Jeden proti druhému, ruku v ruce spolu. Jeden před druhým, spolu v řadě. … Jaký je, jaký má být a jaký chceme, aby byl vztah jakékoliv dvojice?“

Vstup do domu je prakticky umístěn. „Pod střechou“ je tak kryt proti povětrnostním vlivům. Fasáda je směrem do ulice uzavřenější, přetažené latě přes zasklení však naznačují, jak bude vypadat fasáda směrem do zahrady.

Ta je naprosto odlišná, i když si udržuje stejné rámování dřevem a cihlou. 9 metrů široké posuvné zasklení umožňuje maximální propojení s exteriérem jak v přízemí, tak v patře.

Přesah nad prosklením směrem na jih, obdobně velký je i v patře, zabraňuje letnímu přehřívání a nebrání zimním tepelným ziskům. Snaha o energetickou efektivitu se projevila i v návrhu pláště budovy či instalované vzduchotechnice.

Díky faktu, že patro má menší půdorysný průmět než přízemí, byly do střechy instalovány světlíky, a tak i když je cihelná fasáda jen minimálně prolomena okenními otvory, v interiéru je dostatek světla.

Výhled do krajiny je opravdu neuvěřitelný! V patře je prosklená celá jižní fasáda. Kontakt s exteriérem je tedy k dispozici jak přímo z postele, tak i přímo z vany. Výběr je vlastně neomezen.

Velký obytný prostor je na jedné straně lemován obslužnými prostory, na druhé mají své místo pracovní místnosti obou manželů. Schodiště se širokým zrcadlem propojuje obě podlaží. V tom druhém se nachází velká hlavní ložnice se všemi možným komfortními doplňky.