Tak trochu divoký byt

Tomáš Čech
10. Květen 2016

Architekt Alexander Fehre prokázal, že spojovat nespojitelné umí. Vznikl extravagantní byt v samém srdci Londýna, který vás napoprvé překvapí při každém průchodu dveřmi.


Autor:  Studio Alexander Fehre

Realizace: 2015

Plocha: 45 m2

Místo: Londýn I Anglie


Na 45 m2 najdete černé parkety ve vazbě rybí kost, černé lakované povrchy, červenou barvu Valentino, tapety s polokruhovým vzorem a tmavě fialovou. Řeklo by se až moc na tak malý byt, ale ono to, trochu překvapivě, dohromady docela dobře funguje.

 

„Hranice mezi kýčem a uměním je tenká a nesmírně subjektivní. Je realizace Alexandra Fehreho extravagantní a nebo kýčovitá? A kdo o tom rozhoduje? A pokud by byla kýčem, je to absolutně špatně? Musí být kýč vždy negativní a nepřípustný?“

Obývací pokoj je nejkonzervativnějším prostorem v interiéru. Nejvýraznějším prvkem je lustr složený z několika leštěných stínidel. Místnost je zároveň samotným vstupem do bytu.

Televize je umístěna na dýhovaném panelu, který prostupuje symbolicky „skrz zeď“ a pokračuje na policovém systému na druhé straně. Je to jeden z prvků v interiéru, které na sebe strhávají pozornost.

Kuchyně je nesmírně úzká. Ani nebylo možné na levou stěnu umístit skříňky s dvířky. Parkety na podlaze propojují celý interiér. O praktičnosti takto tmavé podlahy by mnoho hospodyň nepochybně polemizovalo...

Jídelní stůl s klasickými lavicemi se už dnes tolik nevidí. A když, tak někde v rohu, docela nenápadně. Zde je naopak vše vyvedeno v jasné červené Valentino. A navíc ta tapeta...

Ložnice je poměrně úzká, a tak bylo nutné vyřešit umístění postele. Navržen byl tedy dřevěný stupeň, do nějž je vložena. Teplá fialová barva na stěnách působí velmi útulným dojmem.

Úzká koupelna je vybavena prostornou sprchou. I zde jsou stěny využity k extravagantní kreaci. Tentokráte v podobě tapety s přírodním vzorem v zelené barvě na bílém pozadí.

Zásadní nevýhodou bytu je jeho malá šířka. Všechny pokoje jsou tak nesmírně úzké, což velmi omezuje jejich využití. Sympatické je oddělení denní a noční části skrz průchod malou chodbičkou.