Dřevo a modrá v Amsterdamu

Tomáš Čech
14. Květen 2016

Původně byt pro sociální bydlení proměnili Bureau Fraai ve volně plynoucí modrou plochu. A stačilo jim k tomu vlastně docela málo. Někdy stačí jen dobře zacílit!


Autor:  Bureau Fraai

Realizace: 2015

Plocha: 56 m2

Místo: Amsterdam I Holandsko


Architekti svůj zásah popisují poměrně radikálně, píší: „Prvně jsme se zbavili všech dveří, stěn a pokojů kolem funkčního jádra.“ Realita ovšem tak drsná není. V podstatě došlo k odstranění jedné zdi a několik malých kousků. Přesto nastala výrazná změna. Prostor se otevřel, získal na plynulosti a prostornosti.

 

Jádro, skrývající hygienické zázemí a technickou místnost, bylo společně s ložnicí uprostřed dispozice obloženo březovou překližkou a tvoří tak jeden jediný objem na modrém podkladu. Ten tvoří jednolitá, po celém půdorysu bytu rozprostřená, polymerní podlaha.

 

„Geometrie prostoru je klíčová pro způsob, jakým na člověka působí. Tyto vjemy jsou velice individuální, závisí na zkušenostech a zážitcích z minulosti. V bytě v Amsterdamu vidíme, že prostor pod sedlovou střechou může být světlý a neméně prostorný než v případě rovného zastřešení a nabídnout uživateli jiné emoce. Jsme však schopní přenést obdobné pocity i do prostorů ve spodních podlažích. Aniž by vznikl podvod, aniž bychom „jen“ dekorovali?“

 

Prostor bytu není zakončen klasickým stropem, ale je otevřen do krovu. Objem dřevěného jádra bytu tak vyznívá ještě intenzivněji. Nejde jen o prostý obklad. Jsou v něm zakomponovány police nebo dveře do tak trochu skryté ložnice.

 

 

Zde najdeme jen postel, více se do místnosti nevešlo. Je umístěna uprostřed dispozice, a nemá tak přímé denní osvětlení. Částečně ho supluje vnitřní okno vedoucí do jídelní a kuchyňské části a zrcadlo na stěně. Ovšem ranní pohled hned po probuzení...

 

 

Ani kuchyně, ani jídelna nemají pokoj v klasickém slova smyslu, tedy oddělený dveřmi. Jde spíše o jasně definované zákoutí volně plynoucího prostoru celého bytu. Důležité je zde bohaté prosklení směřující na balkón.

 

 

Velmi světlý obytný prostor doplňují tmavé prostory hygienického zákoutí. Teplé a výrazné barvy společně se záměrně zvoleným osvětlením vytvářejí intimní atmosféru. Dveře jsou navrženy bezfalcové, křídlo je v jedné rovině společně s navazujícím obložením.

 

 

Nedostatky původní dispozice jsou zjevné: malé vstupní prostory a jednotlivé místnosti, nedostatek světla v mnoha částech bytu.

 

 

Jak zvětšit chodbu? Architekti zvolili jednoduché řešení. Odstranili ji. Společně se zbouráním dalších zdí propojili interiér napříč celým bytem v jeden plynoucí prostor. Zůstalo jen hygienické zázemí. Elegantní je řešení nízkého prostoru u paty sedlové střechy. Byl vyplněn vestavěnými skříněmi, které jsou napojeny na obložení celého „vloženého“ objemu zázemí.