Byt s kuchyní v oválném půdorysu

Natálie Vopařilová
16. Březen 2017

Atypické dispozice bytu bývají nevšedně unikátní, avšak v mnohých případech bohužel velmi nepraktické. To ale neplatí v případě realizace studia DELICODE. Zadavatelem projektu byl zapálený sběratel umění, úspěšný a zcestovalý manažer, který si přál výjimečné bydlení v centru hlavního města Prahy, které by zároveň mohlo sloužit jako jeho privátní galerie. Tímto objektem byl díky své vhodné poloze v centru Prahy s krásným výhledem a naprosto netradičním půdorysem zvolen rohový byt na Petrském náměstí.

 

Před samotným zařizováním bytu bylo třeba byt stavebně upravit. Původní těžkopádnost nahradila vzdušnost, která byla pro nastávající design klíčová. Dispozice bytu byla řešena po funkční stránce s ohledem na úložné prostory a na prostory, v jejichž místech budou později stát klientem nasbíraná umělecká díla. Cílem úprav bylo dosáhnout praktičnosti bytu a univerzálnosti prostoru, to pro případ pozdějších výraznějších designových změn. Takovou změnou může být například vystavení nového uměleckého kousku, který interiéru může vtisknout zcela nový charakter.

 

Celý design stojí na kvalitní přírodní dubové podlaze, interiér je pak vybaven zejména bílým lakovaným nábytkem s dýhovanými prvky. I přes celkovou poutavost zařízeného bytu je na místě, vyzvednout několik jeho oblastí, které vyžadují zvláštní pozornost.

 

Tou první je dozajista kuchyně oválného půdorysu. Vzhledem k naprosto netradičnímu tvaru místnosti náročnému na umístění běžnému nábytku je kuchyně vybavena přesně padnoucím nábytkem. Obdivuhodná je zejména vestavěná oblouková kuchyňská linka z ohýbaných lakovaných desek a umělého kamene vytvořená šikovnými uměleckými truhláři. Vhodnou volbou pro jídelní část místnosti byl oválný stůl umístěný na střed. 

 

Dalšími místy, které by měly upoutat naši pozornost jsou místa určená k výstavě uměleckých kousků. Dominantní je půloblouková nika v obývacím pokoji. Tento výklenek, který je příhodně nasvětlen reflektory je částí bytu vyhrazenou pro opravdové umělecké skvosty, konkrétně pak pro dřevěnou sochu býka. Místnost je připravena i na další výtvarná díla - stěny vymalované světle šedou barvou už jen čekají na obrazy i fotky.