Malé bydlení v centru Brna

Inna J. Serba
18. Duben 2016

Zařizovat velký byt s několika místnostmi, které by plnily každá svou funkci, je vcelku běžnou záležitostí. Oříškem se stává situace, kdy na plochu 30 metrů čtverečních potřebujete vměstnat do jedné místnosti hned několik zón – obývací pokoj, pracovnu, ložnici a šatnu. Takový oříšek měl za úkol rozlousknout Atelier Zabadalova v Brně.

Kromě několika funkčních zón v pokoji bylo pro realizaci podmínkou zachovat i jeho vzdušnost a pocit prostoru. Dominantními prvky pokoje zůstaly zachovalá parketová podlaha a také veliké okno. Jako první úkol bylo pokoj funkčně rozdělit podle zón. Obývací a pracovní část se umístila u okna, kde je dostatek potřebného světla pro práci, spací část a šatna se umístily do zadní části pokoje.

 

Pro zachování pocitu lehkosti se volily světlé tóny, zvláště díky bílé barvě působí velké kusy nábytku nenápadným dojmem.  Jako kontrast oproti bílým stěnám působí překližková pracovní deska stolu, která zaujme svou dřevěnou kresbou. Jako doplňková barva hraje v místnosti černá, která se objevuje i na originálním obraze na zdi.

Cílem celé přestavby bylo jednoznačně vytvořit nadčasový, funkční prostor, jehož klíčovými prvky bude jednoduchost, solitérní zařízení a originální detaily. Díky tomu, že jsou v místnosti vysoké stropy, mohli si designéři vyhrát s vytvořením velkého svítidla na míru, které osvětluje každou část pokoje samostatně.

 

Dalšími originálními prvky jsou také kožené úchytky ze surové kůže na šatní skříni.