Před a po - interiér malého bytu v Kroměříži

Inna J. Serba
6. Říjen 2018

V případě tohoto menšího bytu v Kroměříži se architekti z Atelier Zabadalova postarali o celkovou rekonstrukci a změnu konceptu bytu. Jelikož se jedná o byt o rozloze pouhých 50 metrů čtverečních, muselo se počítat doslova s každým centimetrem a zároveň prostor „nezabít“ přemírou věcí. Ve výsledku zůstal prostor vzdušný a otevřený.

Změnou prošel celý byt. Dílčí rekonstrukce se týkala obývacího pokoje a kuchyně. Jelikož původní dispozice postrádala samostatnou ložnici, přála si majitelka vytvořit právě oddělenou místnost na spaní. Kuchyně se přesunula do obývacího pokoje, kde vznikl jeden společný prostor a na jejím místě vznikla ložnice spolu s šatnou i malým pracovním prostorem.

 

Díky minimálnímu stavebnímu zásahu mohl vzniknout plnohodnotný byt se vším, co majitelka potřebuje.

V obývacím pokoji se stala dominantou centrální stěna polepená výraznou vzorovanou tapetou. Díky tomu, že majitelka vlastní spoustu etno doplňků, velice dobře se na takovém pozadí vyjímají. Důležitou roli sehrála potřeba zachovat v celém prostoru dostatek světla, proto se kuchyňská linka volila v bílé barvě pouze s dřevěnými prvky. Horní dvojité skříňky sahají až ke stropu a poskytují tak dostatek úložného prostoru. Na podlahy se použila bílá laminátová prkna v dřevěném dekoru.

 

Výrazným prvkem v bytě se stala chodba, která si vysloužila výraznou rezavohnědou výmalbu. Takový odstín je v letošním roce top. Sedací souprava a vybavení ložnice zůstalo zachováno z původního bytu.

Původní dispozice bytu se samostatnou kuchyní a bez vlastní ložnice. 

Nový koncept - samostatná ložnice s šatnou a kuchyně spojená s obývacím pokojem.