Zeď na podlaze

Tomáš Čech
26. Duben 2016

Do celého půdorysu vyskládali tvůrci z architektonické kanceláře M2arquitectura tradiční dlažbu la rasilla. Na ní pak definovali sérií na sebe volně navazujících prostorů, přičemž každému přidělil jinou funkci. Byt ve Falsetu tak i přes použití prostých materiálů působí svébytným a působivým dojmem.


Autor:  M2arquitectura

Realizace: 2009

Místo: Falset I Španělsko


Díky vybourání několika příček, vznikl velký obytný prostor, který zabírá zhruba třetinu podlahové plochy bytu. Zóna jídelny a kuchyně umístěná na rohu celého domu, je od relaxační zóny oddělena nábytkovou stěnou. Transparentní prvek vymezuje, jasně definuje. Ve druhé, soukromé části bytu nalezneme volně plynoucí prostor. Jak typické pro ateliér M2arquitectura! Ten modelují jen dva prvky – těleso vložené skříňové sestavy a oddělená místnost koupelny. V celém bytě je na podlaze použitá la rasilla keramická dlažba. Původně exteriérový prvek připomíná zeď sklopenou do roviny a natočení rastru dodává interiéru dynamiku.

 

Fenomén světlíku, který přináší sluneční svit do nitra domu v minulosti, existoval zcela přirozeně. Vymizel z mnoha logických důvodů. Hloubka sídlištní výstavby rapidně klesla a velikost otvorů naopak výrazně stoupla. Byty se tak staly mnohem světlejšími a nebylo potřeba dalších „zdrojů“. Dnes ale zažíváme jiný trend. Tvary a uspořádání soudobé bytové výstavby se znova proměňuje a některé domy by tento prvek jistě „uvítaly“. Investor by mluvil o efektivitě a ceně za m2, ovšem jsem si jistý, že je zde více faktorů, nad kterými kupující přemýšlí!“

Obytný prostor působí velmi utilitárním dojmem. Nábytek z kovových profilů doplněný o dřevěné desky a kuchyně opatřená kovovým obložením, ale příjemně souzní se „syrovou“ podlahou. Výsledný dojem je netradiční, ale myslím, že příjemný.

Poloha pokoje na nároží domu je výhodná z několika důvodů – poskytuje obrovské množství světla, orientace na dvě strany zajišťuje větší množství přímého slunečního svitu, lépe se větrá a máte k dispozici výborný výhled.

V bytě je minimum dveří. Půdorys je rozdělen na jednotlivá „zákoutí“ stěnami nebo nábytkem. Jasně zelená stěna je opravdu výrazným symbolem, značkou. Odděluje denní a noční část.

Stěny jsou důmyslně rozmístěny a dimenzovány tak, aby vytvářely možnosti průhledů z pokoje do pokoje, spíše tedy ze „zákoutí“ do „zákoutí“.

Koupelna nejen že je poměrně prostorná, ale disponuje i oknem, spíše tedy okýnkem, do světlíku. Praktické řešení, které by se hodilo takřka všem bytům na našich panelových sídlištích.

Ze čtyřpokojového vznikl dvoupokojový. Na první pohled by se většině toto řešení vůbec nezamlouvalo. Vznikl ale příjemný specifický interiér s dostatkem světla a komfortu, tedy změna byla myslím více než odůvodnitelná.