Nová zelená zeď

Tomáš Čech
28. Duben 2016

Ze starého a nevyhovujícího bytu vytvořili proměnlivý prostor pro život. Kancelář M2arquitectura se nezalekla výzvy a dokázala přijít s kvalitním řešením. Klienti jsou určitě nadmíru spokojeni!


Autor:  M2arquitectura

Realizace: 2012

Plocha: 82 m2

Místo: Barcelona I Španělsko


Odstranili zdi, vyztužili strop, vložili dvě zelené dělící stěny – jedná odděluje obytnou místnost od ložnice, druhá vytváří zákoutí koupelny. Výsledkem je volný půdorys, jasné rozdělení a krásná vstupní hala. Jasné to čisté, jednoduché. Jen to chce intuici a prozíravost a schopnost proměnit myšlenku v realitu!

 

„Kompletní přestavba bytu v Barceloně nám nabídla příležitost proměnit byt v katastrofálním stavu a s množstvím malých a tmavých místností ve funkční, proměnlivé a světlé bydlení, které může sloužit jako loft a nebo byt se dvěma ložnicemi.“

M2arquitectura

 

„Souslednost jednotlivých prostých kroků může přinést nečekané výsledky. Stačí jediné! Schopnost zvolit kroky správné a seřadit je do správného pořadí. To je ovšem alchymie, kterou neovládá jen tak někdo. A není to princip platný jen v architektuře. Zapamatujme si ho a snažme se jej trénovat!“

Jedny dveře můžete otevřít a druhé zavřít. A můžete to udělat i naopak. Nebo obě dveře zavřete a pak je zase obě otevřete. Jakýkoliv prostor, který nabízí různé způsoby užívání, bude mít větší „trvanlivost“. Jen se nesmí zapomenout na jeho jasné definování.

Ve středu obytného prostoru se nachází velký jídelní stůl. Odděluje tak část pro vaření od části pro relaxaci. Pro mnoho lidí je právě místo stolování středem domácnosti a i zde jde symbolika ruku v ruce s architekturou, s umístěním.

Pokud vám umístění pohovky nabízí i něco jiného, než pohled na televizi, typické to uspořádání většiny našich domácností, je to bonus umožňující relaxaci třeba právě výhledem z okna. Anebo jen sáhněte za sebe a vytáhnete knihu.

Usínání s výhledem na do ulic Barcelony bude jistě příjemné. Mezi policemi a postelí nezbývá mnoho místa, avšak ta se dá zaklopit ke zdi a vznikne tak volný prostor. Naopak vyklopit se dá malý stolek, ke kterému patří židle u okna.

Koupelna je jakýmsi zákoutím. Je přístupná z obou stran, z ložnice i z vstupní haly, což vyžaduje vzájemnou koordinaci obyvatel domácnosti. Toaleta a sprcha jsou ale ještě dále odděleny, takže nic „závažného“ vlastně nehrozí.

Architekti ze studia M2arquitectura často pracují se stejným principem, ale dělají to výborně. To jim nelze ani v nejmenším upřít! Z nepřehledných a fragmentovaných bytů vznikají jejich rukou kompaktní avšak velkorysé domácnosti.