Zchátralý statek přestavěli na krásné bydlení

Pavla Kubu
15. Březen 2017

Staré stavení v malé vesničce na okraji Českomoravské vrchoviny byl ve velmi špatném stavu. Přesto se mladá architektka s manželem rozhodli pustit se do jeho rekonstrukce. Zaujalo je nádherné klidné místo hned vedle kostela a velká zahrada končící až u lesa. Dovedete si představit romantičtější a poklidnější místo pro spokojené bydlení kousek od přírody?


Autor: Ing. arch. Blanka Tancerová

Lokace: Blažejov, Česká republika


Statek byl postavený koncem 19. století a měl typickou podobu české venkovské usedlosti s obdélníkovým půdorysem, sedlovou střechou se štítem do ulice a velkými dřevěnými vraty vedoucími do dvora. Naproti obytné budově stála stodola. Dvůr byl ze strany od lesa uzavřen kamennou zdí a vraty vedoucími do ovocného sadu a dále k lesu.

 

Zadní vrata se mladí maželé rozhodli i se zdí vybourat a otevřít tak krásný výhled do přírody. Jinak se maximálně snažili zachovat původní vzhled budovy a její hodnotné prvky, především celkový tvar stavby a jižní průčelí vedoucí směrem do ulice.

Nový vstup do domu vede z boku podobně, jak tomu bylo v minulosti. Po schodech se dostaneme na vyvýšenou terasu, která byla vybudována z původního kamenného zápraží. Propojení interiéru domu s terasou zajišťují francouzská okna. Odkryté kamenné zdivo působí téměř jižanským dojmem.

Přízemí domu je rozděleno předsíní na dvě části: ložnici umístěnou v místě bývalého chléva a hlavní obytný prostor sestávající z jídelny, kuchyně a obývacího pokoje. Interiér kuchyně a jídelny ozvláštňují staré cihelné klenby, které se podařilo zachovat. Nádherně působí také část odhalené kamenné zdi za kuchyňskou linkou. Obývací pokoj je na místě původní světnice s okny do ulice a výhledem na kostel.

 

V interiéru převládají především tradiční přírodní materiály a neutrální barevná paleta, na které nádherně vyniknou odstíny kamene a přírodního dřeva. Od předsíně až do jídelny prochází šedá keramická dlažba, v obývacím pokoji je položena podlaha z tmavého dřeva.

 

Krbové těleso a západní stěnu pokoje zdobí cementová stěrka, která se vyznačuje přirozeně betonovým vzhledem a podtrhuje jednoduchou krásu a čistotu designu celého interiéru.

Po otevřeném ocelovém schodišti se dostaneme na podkrovní galerii, kam byla umístěna pracovna majitelky domu. Z galerie se vchází také do dětských pokojů a do prostorné koupelny.

 

Podkroví zakončuje velká ložnice s krásným výhledem na zahradu, potok a les. Část podlahy galerie tvoří silnostěnné sklo osazené do rámu z ocelových profilů, které umožňuje přístup denního světla dolů do předsíně.