Dům, který rozhýbal starší pár

Kateřina Cibulková
24. Září 2018

Když se postarší obyvatelé Tokia – pár, který v daném sousedství strávil převážnou část života, rozhodli odolat a nevyměnit svůj domov za pohodlný byt, začal pro ně bojový úkol. Pokud chtěli na místě svého dosavadního soužití zůstat, bylo zapotřebí dům markantně rekonstruovat. Výsledkem těchto snah se stala zcela nová stavba, která lépe vyhovuje jejich stávajícímu životnímu stylu.


 Nami-Nami house / Tokio / Flathouse / 2009–2010


Do starostí starších manželů, kteří řešili svůj další domov, vplulo s tvůrčí energií japonské studio Flathouse. Sami jeho členové přišli jako první s doporučením, aby majitelé domu raději vyměnili stávající nemovitost za byt, který je osvobodí od schodů a dalších překážek, jejichž samozřejmé překonávání už jim fyzický stav nedovoluje tak jako dříve. Zadavatelé byli ovšem neoblomní. V místě, kde strávili většinu života, se rozhodli zůstat. Architekti na tento verdikt odpověděli radikálně, a to návrhem nového domu.

 

Zbavit se příkrých schodišť a úzkých místností, to nebylo na malém pozemku nic jednoduchého. Stavba se navíc nemohla na parcele rozpínat jen tak, dle libosti. Zadání se jasně vyjadřovalo i o vytvoření malé zahrady – místa, kde by bylo možné se setkávat se sousedy. Odpovědí na spletitou kombinaci požadavků se nakonec stal oblouk. Vlnka, která byla zanesena do půdorysu, přinesla požadovanou rovnováhu mezi odpovídajícím pojednáním interiéru i zahrady. 

Nové řešení se projevilo použitím mírných schodišť s patřičně širokými stupínky a navržením místností na šířku celé budovy. Celkem se jedná o dva pokoje s koupelnou, obývací prostor spojený s jednoduchou kuchyní a střešní terasu. Pro zachování soukromí byl minimalizován počet oken, která se otevírají směrem do ulice.

 

Většina komunikace s okolím probíhá naopak směrem k sousedům, odkud je také do místností přiváděna většina denního světla.

Hlavním prvkem, který vizuálně sjednocuje celý interiér je vlna, která má na stropě za úkol opticky prodloužit místnost. Pramení odtud také japonský název stavby Nami-Nami, v překladu vlnící se dům, který je zároveň věštbou nového života klientů. Života, který bude výjimečný, dynamický a bez zbytečných komplikací.