Vkusná originalita a prostá elegance v bratislavském panelovém bytě

Pavla Kubu
14. Duben 2016

Byty v panelových domech jsou často vnímány nepřílis pozitvně a jsou někdy považovány za méněcenné. Ovšem pravdou je, že bydlení v panelákových bytech není vůbec třeba zatracovat. Jejich výhodou je třeba to, že je lze poměrně snadno přestavět dle přání majitelů. Tím spíš, pokud se vám rekonstrukce povede stejně jako v případě bytu, který dnes společně navštívíme.


Autor: Architekti Šercel Švec s.r.o.

Lokace: Bratislava, Slovensko


Koncepce bytu na míru pro mladou rodinu vycházela z původní dispozice panelového domu. S minimálními zásahy do panelového systému se podařilo vytvořit přímé propojení hlavního obytného prostoru s kuchyní. Architektům se skvěle povedlo funkčně využít komunikační části bytu a opticky je začlenit do obytného prostoru.

 

Vestavěný nábytek s dřevěným obkladem přirozeně a plynule propojuje denní prostory od vstupu do bytu po kuchyni. Domonantním prvkem v interiéru je vložený dřevěný nábytkový kubus, který skrývá vše potřebné pro obsluhu a fungování bytu. Tento prvek se stal směrodatný pro celkový design interiéru.

 

Byt se snaží přiblížit také nejmladším členům rodiny. Stěna s TV umožňuje dětem kreslení po jejím povrchu. Jednoduché členění spolu s přirozeným osvětlením dodává bytu větší vzdušnost, která je pro stěžejní prostor denní části velmi důležitá. Otevřený policový systém podtrhuje čistotu celého interiéru. Luxusním a designovým doplňkem se stalo velké akvárium, které je nejen ozdobou bytu, ale má i relaxační význam pro celou rodinu.