Nápaditě řešená dřevostavba v rakousko-slovenském pohraničí

Pavla Kubu
6. Březen 2017

Tato nízkoenergetická dřevostavba se nachází v sympatickém prostředí rakousko-slovenského pohraničí. Místo se může pochlubit krásným výhledem na Hainburgský les a nedaleký hrad Schlossberg. Ačkoliv je lokalita vzdálená pouze několik kilometrů od rušné slovenské metropole, přesto má poklidnou atmosféru venkova.


Autor: Daniel Šubín, Atelier BAAR, s.r.o.

Lokace: Wolfsthal, Rakousko


Koncept domu vychází z myšlenky zachytit v interiéru co nejvíce světla. To se architektům podařilo díky natočení půdorysu stavby o 45 stupňů proti tvaru stavební parcely.  Navíc se povedlo docílit toho, že všechny místnosti mají samostatný výhled do krajiny a vlastní přístup do zahrady.

"Zafixovaný" čtvercový půdorys domu a nad ním úplně totožný obrys střechy vytváří mezi svými vnějšími hranami a pootočeným obrysem obvodových stěn trojúhelníkové niky - lodžie, samostané pro každou místnost. Každá z nich tak může mít různou povrchovou úpravu i funkci: slouží jako terasa, zimní zahrada nebo privátní zahrádka s trávou, bylinkami a květinami.

Nad některými nikami je pevná střecha, nad většími z nich je překrytí řešeno dřevěnými pergolami. Jejich rastrování vytváří potřebný stín během horkých dní, přesto ale nebrání průchodu slunečních paprsků do interiéru.

 

Systém posuvných lamelových žaluzií zabezpečuje potřebné zastínění vnitřních místností a zároveň v případě potřeby i dostatečnou intimitu.

Dispozice domu vychází z orientace ke světovým stranám i z okolního prostředí. Hlavní obytné prostory jsou orientovány směrem na jih a otevřeny směrem k jezírku a do zahrady. Jakýmsi "epicentrem" celého domu zůstává otevřené atrium se zelenými stěnami, které je velmi origininálním vizuálním prvkem.

Vstupní prostory a technické místnosti byly umístěny do severní části objektu, dětské pokoje se zázemím se nacházejí ve východní části a ložnice rodičů s vlastní koupelnou je v západním sektoru domu.

 

Soukromé a společenské prostory jsou zde chytře odděleny, ale přitom mají svůj společný "meeting point" v podobě centrálního prostoru - jídelny s obývacím pokojem a atria.

Všudypřítomné vizuální prolínání interiéru s exteriérem poskytuje "divákoví" stále nové pohledy a stále se měnící atmosféru dle ročních období nebo v běžném režimu všedního dne.