Čistá severská architektura nedaleko polárního kruhu

Pavla Kubu
12. Duben 2016

"Norská architektura se vyznačuje především smyslem pro propojení krajinného rázu s architektonickým záměrem, koncepčním myšlením, mistrovskou prací s materiálem a pozorností věnované detailu." říká Nina Berre, ředitelka oddělení architektury v Oslu. Pokud někdo z vás někdy navštívil Norsko, musí jí dát za pravdu. Opravdu málokde na světě je obrovský respekt architektury vůči okolní krajině tak znatelný a všudypřítomný.


Autor: Kolman Boye Architects

Lokace: Vega, Norsko


Stavba, kterou vám dnes představujeme je toho důkazem. Nachází se na ostrově Vega v norském souostroví jenom malý kousek od polárního kruhu. Dům stojí na břehu Norského moře a je obklopen velkolepou a drsnou severskou krajinou, ze které vystupují rozeklané hory.

 

Architekti se při návrhu domu inspirovali tradičními norskými přímořskými chatrčemi, v norštině nazývanými "Naust". Jejich tvary a materiály odrážejí dlouholeté zkušenosti z budování v těchto podmínkách. Jejich cílem bylo vybudovat moderní Naust a přitom respektovat a dále rozvinout prvky zdejší lidové architektury.

 

Stavba zdánlivě vyrůstá z krajiny, která zůstala nedotčená a divoká. Aby nedošlo k narušení dominantního výhledu směrem k moři, přístup do domu vede přes úzkou rokli. Velká okna nabízejí nádherné výhledy do třech různých směrů: na hory, skály a mořské pobřeží. Každý z těchto pohledů je naprosto jedinečný a neopakovatelný.

 

Dům se skládá ze dvou budov vzhledem k nutnosti adaptovat se na nerovný terén. Do výše položené části byly umístěny soukromé prostory, zatímco níže položená část je pojata jako společenská a zároveň se stává velkolepou galerií okolní krajiny. V jejím středu se nachází kamenný krb. Interiér je světlý a seversky čistý s jasnou převahou dřeva.

 

"Po dokončení domu nás navštívil otec. Strávil dětsví v těsné blízkosti tohoto místa. Zůstal zde sedět v tichosti několik hodin pozorujíce neustále se měnící světlo nad mořem."