Trochu jiná jídelna

Tomáš Čech
18. Duben 2016

Architektura není jen o plnění přání, ale také uspokojení potřeb. Někdy i těch nejzákladnějších. Děti z Chonnabotu přišli v důsledku přírodních katastrof o jídelnu. Studenti, účastníci programu Design Build Community, navrhli a pomohli postavit místo nové. Pomohl jim Peter Strzebniok a výsledek překvapí elegancí a dynamikou.


Autor:  INDA Design Build + Peter Strzebniok

Realizace: 2015

Plocha: 215 m2

Místo: Chonnabot I Thajsko 


Inspirace klasickou venkovskou architekturou, zvolení správné geometrie a orientace střechy i celé budovy, použití recyklovaných panelů. Zdánlivě jednoduché, pro studenty to však byl dlouhý proces plný nových poznatků.

 

„Vždy když vidím jednoduchost, prostotu a velkorysost stavění v jiných kulturách, jsem uchvácen. Ne snad, že bych chtěl stejné stavby budovat v našich městech, to ne, je ale neuvěřitelné, jak lidé žijí. Jaké jsou jejich standardy. Je to příležitost uvědomit si, kam civilizace kolem nás došla – ve směru vývoje, ovšem i ve směru nároků, které máme stále vyšší a vyšší a mnohdy si ani neuvědomujeme, co všechno si můžeme dopřát. Dvojnásob v porovnání s jinými částmi světa.“

Tvar střechy je odvozen od tradiční thajské venkovské architektury a jí odpovídajících metod chlazení. Po celou dobu procesu s ním bylo pracováno formou modelu, který studentům poskytoval přesnou představu o stavu návrhu.

Objekt stojí na betonovém základu. Rovina podlahy je tak dva schody nad terénem. Střední část ještě není zastavěna nábytkem a tak může prostornost a jednoduchost celku výrazněji vyniknout.

Zóny vaření a mytí jsou navrženy s maximálním ohledem na funkčnost a velmi prostě. Až neuvěřitelně. Konstrukce střechy je rovněž velmi jednoduchá a jasná. Podařilo se s minimálním množstvím komplikací vytvořit velmi dynamické tvarosloví.

Promyšlené a krásně čisté jsou všechny detaily. Kovové prvky nosné konstrukce se elegantně sbíhají do jednoho bodu. Je vidět, že přestože jsou tvůrci velmi mladí, podařilo se jim pohlídat i nejmenší podrobnosti.

Střední část je kompletně věnována stolování, které je uspořádáno s maximální racionalitou. Po stranách je pak zóna vaření a zóna mytí. Naše hygienické předpisy by něco takové ani v nejmenším nedovolily, ovšem když děti vidí, jak obsah jejich talíře vzniká, rozhodně to není na škodu!

Proměnlivá světlá výška prostoru poskytuje v každém místě jídelny trochu jiný pocit. Vzhledem k faktu, že v budoucnu se místo možná promění v komunitní shromažďovací prostor, je velmi rozumné, že centrální část nabízí velkorysejší prostor, než by pro samotnou jídelnu bylo nezbytně nutné.