Citlivě revitalizované dědictví po předcích

Pavla Kubu
28. Únor 2017

Stavení, kam vás dnes zveme na návštěvu, má za sebou bohatou historii. Patřilo perníkářovi, sídlil zde obchod ze smíšeným zbožím a později i banka. V roce 2006 objekt získali noví majitelé se záměrem adaptovat ho na rekreační účely. Protože majitel je zároveň i architektem, pustil se do obnovy na vlastní pěst. Výsledek je obdivuhodný. Podařilo se mu najít správný poměr mezi tím, co zachovat a co kompletně obnovit a dům se tak stal doslova poctou vyjádřenou minulosti a životnímu stylu našich předků.


Autor: Martin Kusý ml.

Lokalita: Partizánska Ľupča, Slovensko


Na pozemku původně stálo více budov, některé ovšem musely být zbourány. Kromě hlavního domu byly ponechány pouze hospodářské stavby, které byly zredukované a majitelé je postupně obnovují. Zahrada je navržená způsobem, který umožňuje jednotlivým stavbám vyniknout. Zároveň zdůrazňuje význam i krásu původních kamenných stěn okolních domů, které zde vytvářejí téměř středomořskou atmosféru. Z těchto důvodů byly také zachovány kamenné sloupy stržených budov a byly doplněny o nové kamenné články (venkovní stůl a lavice).

Přestože se na budovu nevztahuje památková ochrana, architekt se rozhodl zachovat co nejvíce charakteristických rysů stavby. Nová dispozice v maximální možné míře zachovává původní řešení prostoru, je logická a jednoduchá. Spojení se zahradou i uspořádání místností je vyřešeno tak, aby poskytlo potřebný komfort čtyřčlenné rodině i případným návštěvám. Sokromé prostory jsou přitom dostatečně odděleny od těch společenských. Průchozí dispozice je velmi výhodná v době dlouhých liptovských dešťů, kdy rodina využívá pro hry s dětmi doslova celý dům.

Všechny změny v interiéru byly realizovány bez stopy rustikálnosti. Hlavní roli zde hraje materiál a jeho kvalita. Původní detaily jako například staré okenice či pec jsou opravené a zrestaurované beze snahy přidávat jim starobylou atmosféru. Všechny nové prvky jako např.  dveře a okna jsou navrhnuty tak, aby souzněly s atmosférou domu. Přesto je ale jejich ukotvení v současnosti zjevné. Například dveře do koupelny imitují prosté vesnické dveře, ale jejich design je jednoznačně současný a technicky přesný.

Podlaha je vyrobena ze zrepasovaných stoletých starých prken a přiznává veškeré nerovnosti. Stejně tak stěna je hrbolatá a přechází do jednoduché venkovské klenby. Ocelová okenice je zase ponechaná bez rustikálního nátěru. Tento přístup viditelný v celém domě je krásnou poctou tradici, řemeslu i kouzlu ukrytému v jednoduchosti a prostotě.