Interiér ve vintage stylu s bledě modrými prvky

Natálie Vopařilová
21. Únor 2017

Vintage styl je čím dál více populárnější, zejména díky sympatické atmosféře, kterou vyvolává. Pocit domácí pohody, bezpečí a útulnosti, navíc v trendy kabátku, který potěší oko a pohladí na duši je velmi aktuální představou o bydlení zejména v Evropě, potažmo také v Americe. 

 

Vintage interiér je jakýmsi osobitým návratem do minulosti v moderním pojednání po vzoru rodinných interiérů ve spanilých francouzských vesničkách. I přes stejné jádro, které se odvíjí od charakteristických rysů tohoto stylu, se jednotlivé realizace vyznačují nevšední rozmanitostí. Osobnímu pojetí interiéru se zkrátka meze nekladou a i právě tento fakt může být důvodem, proč je styl stále oblíbenější. 


MÍSTO: Liptovský Ján

ROK: 2015

DESIGN: Dorčákova Vierka, interiérové studio Neopolis


Pojetí vintage stylu v následujícím interiéru má rovněž své osobité kouzlo. Na pohled působí útulně, což zajišťuje hmotně bohatý nábytek, ale také svěže, což má na svědomí zvolený barevný koncept. Ten hraje zejména v světlých barvách, však právě sněhově bílá je tu nejvyužívanější barvou vůbec., tvoří hlavní část výmalby, popřípadě dřevěných či kachlových obkladů zdí a je použita také na stropech. Barvu pak doplňuje hnědá, které je zastoupena v různých svých podobách především v použitém dřevě.

 

Barevně nelakované dřevo zde našlo využití funkční (například v případě pracovní desky kuchyňské linky, nebo jako materiál nábytku), ale i estetické (příkladem může být netradiční, avšak velmi vkusný obklad čelní stěny ložnice). Mimo dřeva je hnědá taktéž použita v kachlových obkladech, stejně jako tomu bylo u bílé, pak také v obkladech kamenných.

 

Interiér je pak charakteristický neskromným použitím nebesky modré barvy. Ta byla pochopitelně aplikována na doplňky a dekorace různého typu, své zastoupení má také i na tapetách a závěsech s opakujícím se motivem něžných květin. Kde je její aplikace ale naprosto ojedinělá, netradiční a poutavá je v případě kachlových kamen v obývacím pokoji.

 

Dominantní prvek této části domu se tak díky tomu sympaticky liší od klasických a tradičních kachlových kamen v historicky zachovalých vesnických chalupách a příjemně se situuje do již stanoveného barevného charakteru celého plánu.