Pražská vila, kterou proudí život, barvy a umění

Kateřina Cibulková
26. Září 2018

Rodina, která na své životní prostředí klade vysoké požadavky, už pár let po nastěhování do původní novostavby z roku 2007 přistoupila k její rekonstrukci. Nešlo přitom o technické změny, spíše nové pojetí celkové koncepce postavené na detailech, které mělo lépe vystihovat a připomínat ideály zadavatelů.


vila Praha – Slivenec / Barbora Léblová / 2012

 

Barbora Léblová se, s přestávkami, zabývá interiérovým designem od roku 2000. Po desetiletém pobytu v Itálii se ke své disciplíně vrátila v roce 2013, kdy se vrátila do Prahy. Do široké nabídky jejích služeb patří vedle návrhů a realizací interiérů také rekonstrukce rodinných domů, projekty zahrad, tvorba autorského nábytku a zprostředkování prodeje uměleckých děl. Za úspěšný výsledek své vstřícné spolupráce s klientem považuje osobitě pojatý prostor. 


Protože bylo shledáno velmi funkčním, bylo dispoziční řešení prostoru z roku 2007 zachováno a většina odvedené práce se týkala především řešení povrchů a vybavení. Původní dlažba, obklady a podlahy byly z velké části strženy, aby ustoupily nové kombinaci běleného dubu a světlému obložení. Spolu s barevnými tóny dřeva interiér propojuje kombinace bílé a šedé vytvářející čistý podklad uměleckým dílům. Obdobnou změnou prošla také fasáda domu, kde neutrální barvy nahradily nekvalitní obložení.

 

Vybavení se změnilo ve stylu velkorysého pojetí s velkým množstvím úložného prostoru, který využívá vzniklého místa pod přebudovaným schodištěm. Obytná hala s průchodem na zahradu v sobě snoubí část kuchyňskou a obývací. Zatímco za maximální praktičností stojí shluk kvalitních spotřebičů, o zvýraznění útulného dojmu se postaral atypický jídelní stůl ze stejného masivního běleného dubu, který se objevuje na podlaze.

V obývací části na sebe upozorňuje na míru vyrobená knihovna se zabudovaným audio a video systémem. Ten díky připojení k wi-fi umožňuje poslech hudby v celém domě.

Koupelna rodičů se měla přeměnit v relaxační oázu s velkou masážní vanou, které ovšem musela ustoupit část plochy ložnice. Ukrojila si z ní také šatna, takže samotnému pokoji zůstala k dispozici spíše skromná rozloha. Díky rozmístění nábytku a použitým barvám v ní nakonec ale žádné klaustrofobní pocity rozhodně nehrozí.

Aby byl dojem z přetvořeného domova kompletní, soustředila se designérka také na pojetí zahrady. Dřevěný můstek s pergolou vyčlenily prostor pro hru i umění. Ve skrytu zahradního přístřešku je také možné si užívat příjemná večerní posezení s pohledem na vybrané osvětlené stromky a exotický bambus.