Nahlédnutí do exkluzivního bytu v business centru

Kateřina Cibulková
29. Září 2018

V rámci business střediska Eurovea v Bratislavě byl vybudován také soubor luxusních bytů. Sama stavba, jejíž první fáze byla dokončena roku 2009, je v kontextu středoevropské architektury moderním a neobvykle pojatým objektem. Interiéry, které skýtá, se snaží svými neobvyklými dispozicemi překvapit ještě více. 


Obytný prostor Eurovea / 23pm ve spolupráci se studiem Pureline / Bratislava 

 

23 pm je společnost spolupracující s architekty, designéry a celou řadou odborníků na řemeslné práce. Kvalitně zpracovaný detail je pro ně v cestě za zhmotněním klientových představ velice důležitým prostředkem. Ve stylovém zaměření neznají hranice ani omezení: požadavek na interiér provedený v rurálním stylu splní stejně, jako si poradí se zadáním supermoderním. Uvědomují si nutnost vytvoření prostoru přímo na míru, přizpůsobeného dané funkci, ve kterém uplatňují poznatky ohledně nových materiálů i tvůrčích postupů.


Irská společnost Ballymore začala budovat multifunkční středisko v roce 2006 a na jeho projektu si dala neobvykle záležet. Sama budova je, co se kvality návrhu týče, v konkurenci ostatních obchodních a business domů příjemnou výjimkou. Její ambice být plnohodnotnou součástí města a nebojovat s okolím z ní udělaly nejen centrum zájmů komerčních, ale i kulturních, a vedle obyvatel Bratislavy a okolí ji vyhledávají také turisté. Nejen proto, aby si zde nakoupili.

 

V rámci rozsáhlého komplexu zahrnujícího nemalé plochy parků a veřejných prostranství, se nachází několik velmi luxusních bytů určených těm, kdo hledají atraktivní bydlení v centru města. Stejně, jako stavba sestávající z nekonečného řetězu skleněných prolamovaných ploch, jsou i obytné prostory řešeny neobvykle. Typického označení, které uvádí počet pokojů + příslušenství, se zde nedočkáme. Namísto toho nastoupily kategorie studio, duplex nebo penthouse

 

O jaké dispoziční řešení se jedná v případě realizace týmu 23pm, studio na svých stránkách neuvádí. Pojďme ale přesto nahlédnout dovnitř jednoho z exkluzivních bytů.

Blízko městskému shonu a zároveň v přírodě. Díky umístění na pobřeží protékající Dunaje, proniká do interiérů snaha zmírnit neutichající tepání velkoměsta. Aby hlavní obytný prostor načerpal z okolí co nejvíce, je maximálně prosklen. Následkem toho na sebe neustále upozorňuje nejen uklidňující výhled, ale bohužel i obyvatelé sami, protože je do bytů vidět z přilehlé promenády. 

 

Dotek funkcionalistických principů, které hlásají zproštění stěn jejich nosné funkce a použití sloupů dovolujících fasádě použití skla v plném obvodu, byl nakonec narušen potřebou ochrany soukromí. Průzračný zázrak se tedy nakonec nekoná. Namísto něj nastupují závěsy.

Lesklé povrchy, bílá a praktické vybavení je tím, co provází celý interiér. Pracovna využívá přehledného systému polic, do kterého je začleněno vyklápěcí lůžko.

Nejútulněji působí ložnice, kde snaha oslnit čistotou ustupuje klidu a zlidštění. Krémová, hnědá a béžová se postarají nejen o příjemný spánek, ale i následná rána.

Sterilitu hlavního obývacího prostoru zjemňuje dřevěná podlaha. Majestátnost, která je v propojené hale všudypřítomná, nakonec omluví i drobné nedostatky. Koneckonců nejvíce o úspěchu zdejších interiérů vypovídá vysoký zájem nájemců.