Velikonoční výzdoba? Dejte šanci falešnému patchworku!

Natálie Vopařilová
13. Září 2018

Čím nasytit svou tvůrčí duši? Možností je spousta! Existuje nepřeberné množství výtvarných technik, ze kterých lze vytvořit doslova skvosty! Nejeden z nás se již s nějakou tvůrčí technikou setkal. Mezi ty nejznámější patří například šití nebo pletení. Avšak námětem dnešního článku bude falešný patchwork.

 

O co vlastně jde? Originální patchwork jako takový spočívá v sešívání různých kusů látek k sobě za účelem docílení jednotného výrobku nejčastěji s opakujícím se vzorem. Touto technikou lze vytvořit polštáře, deky, tašky i dekorace, které odpovídají stylu tvůrčí osoby. Finální výrobky působí exoticky a jejich pestrost a různorodost rozveselí i ten nejškaredější den. Falešný patchwork spočívá ve špendlení pestrobarevných stužek k sobě na polystyrenový základ. Estetický výstup je originálnímu patchworku velice blízký, ale vzhledem k principům a okolnostem falešného patchworku můžeme říct, že je určený zejména právě pro výrobu dekorací

 

Kouzlo této osobité techniky objevila i Jana Procházková, která dle vlastních slov této technice úplně propadla. Její nadšení do této činnosti se je opravdu vtisknuté do každého jejího výrobku. Jana sdílí některé své práce ze své tvorby v článcích na svém blogu, kde vystupuje pod přezdívkou Janinka. Na stránkách se dělí také o své postřehy, zápisky i vzpomínky ze života, v neposlední řadě právě o postupy na tvůrčí techniky kterým se věnuje, kde zcela očekávaně velí právě návody na výrobu dekorací technikou falešného patchworku. Pokud vás tedy Jana inspirovala, neváhejte navštívit její blog a něco se ze světa špendlení sami přiučit!

 

Ukázkou, že touto technikou lze vytvořit nespočet dekorací je sbírka Janiných výrobků, kde ochutnávku právě s velikonoční tématikou přinášíme níže. Zvířátka, vajíčka, ale i věnce - dekorace vyráběné technikou falešného patchworku nabízí možnost probudit své kreativní já a vdechnout i obyčejnému kusu polystyrenu neotřelý charakter, který může kopírovat autorův vkus. Pestrobarevné dekorace jsou zkrátka osobité a netradiční a zaručují, že v interiéru bude panovat příjemná a živá atmosféra ve které se budete cítit jako rybka ve vodě.