10 jednoduchých způsobů, jak oživit šedou

Inna J. Serba
11. Září 2018

Interiéry v odstínech šedé jsou v posledních letech stále velmi oblíbené. Velikou výhodou šedé je fakt, že je kombinovatelná prakticky s každým barevným odstínem, se všemi povrchy či vzory. Na jaře se ze zimní šedi probouzí příroda a propuká do svěžích tónů. Jak si s jarními paprsky osvěžit i svůj interiér, najdete v následujících jednoduchých tipech.

 

1. Pusťte do bytu více jarních paprsků

 

Šedá a žlutá jsou velice dobře známou kombinací barev v interiérech. Přidání žlutého odstínu do minimalistické šedo-bílo-černé palety je na jaře více než snadné. Kromě změny doplňků – polštářů, plédů či povlečení, skvěle fungují i živé jarní květiny – narcisy, petrklíče či tulipány. Nebojte se ponořit do celého spektra žlutých odstínů, od svěžích citrusových až po zemité hořčičné tóny.

2. Přidejte trochu červeně

 

Pokud u vás šedá převládá hlavně v kuchyni, nejlépe ji podpoříte odstínem červené, která, jak je známo, podporuje i chuť k jídlu. Můžete si vybrat, jestli k šedé lince vyberete například výraznou červenou lednici nebo vsadíte spíše menší spotřebiče jako kávovary, kuchyňské roboty či konvice. V otevřených prostorech můžete nechat červenou vládnout v jídelně či obývacím pokoji. Stejně dobře poslouží i jídelní servis, výrazný obraz na stěně, či jakýkoliv jiný doplněk podle vašeho přání.

3. Jemné pastely

 

Je na vás červená až příliš výrazná? V tom případě zvolte jakékoliv jemné pastelové odstíny. Nejen, že je jednoduše promítnete v doplňcích, ale jsou vhodné i jako velké barevné plochy. Můžete je použít na stěnu či závěsy a s dominantní šedou nikdy nebude váš interiér přeslazený. Na jaře se můžete inspirovat kvetoucími šeříky či jemnými odstíny růžové.

4. Použijte květinové vzory

 

Inspirujte se nejen barvami, ale i samotnou přírodou. Zvolte různé květinové a rostlinné vzory na doplňcích, přidejte výraznou jarní barvu a živé květiny do váz i květináčů, a jaro už se vás ani po příchodu domů nepustí. Květinové vzory také skvěle rozbijí výrazné barvy, jako třeba červenou, takže její použití například na sedačce nebude vypadat tak dravě, jako jednobarevná sada červených polštářů.

5. Zjemněte šedou stylem

 

Není to jen o barevných odstínech. Šedou si velice často spojujeme s moderním minimalistickým designem. Pokud si s ní dobře pohrajeme, můžeme šedé přidat i pocit lehké vznešenosti. Stačí ji doplnit  klasickým starým nábytkem, přidat jemné tkaniny či starožitné doplňky a rázem se z vaší moderní koupelny stanou příjemné městské lázně.

6. Vzorované podlahy

 

Nač se omezovat jednolitou variantou podlahy, když se můžeme vyřádit i na ní? Celkem často volíme výrazné, různobarevné a vzorované stěny – stačí si vybrat z nepřeberného množství maleb, tapet a dalších úprav. Podlahy pak doplňujeme už jednoduše. Co to pro jednou zkusit právě naopak? Zvolte výraznou, vzorovanou podlahu a doplňte ji klidnými, jednobarevnými zdmi ve stejných odstínech. Výsledek vás překvapí.

7. Modrá je dobrá

 

Jestli si přejete být trendy déle než jednu sezónu, vsaďte na zaručenou klasiku, která snad nikdy nevyjde úplně z módy. Šedá a tmavě modrá, to je kombinace, která zaboduje. A je zcela na vás, kterou barvu doplníte tou druhou. Například tmavě modrá kuchyňská linka vždy vynikne se šedým podkladem. Nerezové spotřebiče se k nim hodí nejlépe.

8. Metalické odlesky

 

Šedá v interiéru neznamená jen malbu nebo nábytek. Šedé odlesky vám poskytnou také metalické povrchy, nejlépe vám k tomu poslouží stříbro a cín. Využijte je pro dosažení lesku a třpytu v menších prostorách jako jsou koupelny, na obkladu budou vypadat skvěle. Vsaďte také na doplňky v těchto odstínech. Pro teplejší nádech šedé se výborně hodí například mosazné kování.

9. Vzory všude, kam se podíváš

 

Jak už bylo řečeno, šedá je nejvíce variabilní ve všech směrech. Hodí se jak pro doplňování barevnými vzory, ale také je skvělá pro vzorované povrchy jako taková. Hrátky se vzory vám zajistí, že váš interiér nikdy nebude nudný a mdlý, i kdybyste zůstali stále jen v rovině šedé palety.

10. Bílá jako zvýrazňovač

 

Klidně použijte po celé místnosti výraznou tmavou šedou výmalbu, tmavé doplňky, světla i závěsy. Ale nezapomeňte na bílý nábytek, který nedovolí, aby vaše ložnice vypadala jako v kobce. Výsledek bude elegantní, působivý a moderní díky výraznému kontrastu, ale zároveň na vás nebude křičet. A funguje to jak v klasickém, tak i moderním designu, možnosti máte otevřené.

 

Baví vás také šedá v interiéru? Jak ji kombinujete vy?