Bistro v americkém stylu

Tomáš Čech
8. Duben 2016

Pokud projekt vyřešíte i s detaily do nejmenší podrobnosti, na výsledku to bude vždy znát. Bistro Mr. HotDoG je toho jasným důkazem! Pokud by majitelé všech podniků pracovali s takovým odhodláním... Bylo by nám krásně!


Autor:  0,5 studio

Spolupráce: Alexey Klyuykov I Timur Akmetov

Realizace: 2015

Plocha: 62 m2


Investor Tomáš Oujezdský vždycky snil o tom, že si otevře vlastní podnik. A s tímto přáním oslovil tvůrce z 0,5 studia Víta Svobodu a Pavla Nového.

 

„Vždycky jsem si chtěl otevřít diner s benzínkou, kam by jezdili kamioňáci a motorkáři. Inspiraci jsem načerpal ve Spojených státech.”

 

Atmosféra se měla během dne proměňovat - přes den klid a pohoda k jídlu, večer zážitek s živou hudbou, koncertem. Volba padla na prostor bývalého baru v Kamenické ulici. Místo ležící mezi dvěma parky je ideální.

 

"Estetikou jsme se chtěli přiblížit bistrům a restauracím holandského a amerického stylu, ovšem bez zbytečných nucených dekorací.”

Vít Svoboda

 

Vstřícný přístup a nahlédnutí do kuchyně jsou základní myšlenky Mr.HotDoG, které jsme promítli do naší realizace.“

Pavel Nový

 

„Schopnost zhmotnit sny a pomoci tak jejich plnění je naplňující a obohacující. Aspoň pro mne. Je to příležitost uvědomit si, že profese architekta není jen o prosté službě, není jen o vydělávání peněz. Pokud ji pochopíte, dá vám mnohem více, než si na počátku dovedete představit. Pokud ji propadnete, nikdy nebudete chtít měnit!“

Jednoduchá výloha, pár stolků venku. Jediným výrazným prvkem v exteriéru je cedule s nápisem Mr. HotDoG. „Klobása“ pod širým pražským nebem má něco do sebe a pro správný zážitek není potřeba nic víc.

Sezení je řešeno formou dubových lavic přes celou šířku prostoru kombinovaných se stoličkami firmy TON. Všechny prostory dále propojuje zeleno-modrý obklad evokující zmiňované newyorské metro.

Bar tvoří jediný kus dobového dřeva, které je opracované jen z vrchní strany. Boky jsou surové. Menu je zobrazeno pomocí lightboxu nad barem a v dalších místech interiéru. Písmo si majitel nechal navrhnout vlastní. Je inspirováno tahem fixu a za jeho vznikem stojí Timur Akhmetov.

I když to na první pohled není patrné, v interiéru zůstalo spoustu původních prvků především z 90. let. Sjednoceny jsou černou barvou a ani v nejmenším ničemu nevadí. Pověstné tři schůdky jsou u nás trochu zprofanované, ovšem jejich význam je nezaměnitelný. Vytváří jasnou hranici mezi exteriérem a interiérem.

Dobrý znak, poznávací znamení, je důležitým atributem každé firmy. A je jedno jak velké. Chodící párek s rukama prostě nikdy neujde vaši pozornosti. Za to dám ruku do ohně, prostě pořádně velkej párek! Jeho autorem je Alexey Kluykov.

Vlevo zázemí – bar s kuchyní a toalety, vpravo prostor pro konzumaci – jedna dlouhá lavice a stoličky. Vše je jasné a funkční. Kouzlo z půdorysu nepoznáte, to je ukryto v detailech a poctivé práci s nimi.