Velikonoční nadílka ukrytá v korunách stromů

Kateřina Cibulková
30. Březen 2016

Vznikly za odlišných okolností a na různých místech. Přesto je mezi nimi pouto založené na skutečnosti, že se v obou případech jedná o realizace společnosti bauraum, nacházejí se několik metrů nad zemí a ve svém průřezu odkrývají tvar vajíčka. Navíc jsou perfektním odbytištěm šílených nápadů, podporují fantazii a nabízejí odpočinek.


baumraum je německé studio zaměřené na vyvýšené domky, situované především na stromech, přizpůsobené různým účelům – od dětských hřišť až po plnohodnotná obydlí. Svými projekty provázejí klienty od počátečních návrhů až po finální realizaci, aby tak mohli dát společně vzniknout úžasným místům, která vládnou nadhledem nad únavnou každodenností.


Projekt první: Baumhaus Djuren 

Groß Ippener / Něměcko / 2008 / 5,6 m nad zemí / interiér 10,6 m+ terasa 16,4 m

 

Domek pro rodinu s dětmi se měl stát jejím hnízdem, nakonec ale získal podobu vajíčka, které v příčném řezu ukazuje bílek – část obložení fasády, i žloutek – okno, které je zdrojem světla. Přáním zadavatelů byl vznik tvarově neobvyklé kabiny, která by poskytovala veškerý komfort, což se nakonec podařilo na skromné vnitřní rozloze splnit. 

 

Konstrukční řešení v sobě zahrnuje původní rozdvojený dub, který na sebe použitím ocelových lan přebírá velkou část z celkové hmotnosti domu. V podpěrném systému hrají důležitou roli také ocelové profily ve tvaru písmene "v", který spojují kabinu se zemí. Organicky zakřivená střecha je pokryta tenkým zinkovým plechem, který poskytuje ochranu před nepříznivými vlivy počasí.

Interiér je podřízen zaobleným stěnám a vyniká tendencí redukovat množství zastoupených materiálů na minimum. Pod okny se rýsují dvě pohovky potažené plstí, které kopírují jejich eliptický tvar.

Projekt druhý: Baumhaus World of Living

Rheinau-Linx / Něměcko / 2008 / 6,5 m nad zemí / interiér 8,8 m+ terasa 32,6 m

 

Druhý z domků byl postaven pro společnost WeberHaus nedaleko německo-francouzských hranic, kde vlastní obytný a zábavní komplex World of Living. Nemělo se přitom jednat pouze o další z atrakcí do sbírky tohoto střediska, nýbrž i o uskutečnění snu majitele, který vždy po takovém hravém prostoru mimo realitu sám toužil.

 

Po schválení konkrétního návrhu, který se měl dle zadání ubírat moderním směrem – a tedy nakonec opět dospěl k vytaženému průřezu vajíčka, přešel kolektiv baumraumu k ohledání pozemku. Za plochu pro stavění bylo nakonec zvoleno okolí dubu s půdou dostačujících vlastností. Stavba v tomto případě s podporou stromu nepočítá a přenechává mu pouze péči o stabilitu a upevnění terasy. Kabina samotná pak spočívá na podporách ze sibiřského modřínu. 

Interiér je řešen jako místo pro klidné rozjímání, uklidnění a načerpání energie. Jeho hlavním motivem je strom, dub, který na sobě nese zátěž části terasy. Jeho podoba se zrcadlí na tapetě zobrazující  jeho korunu tak, jak by vypadala bez stavby. Vizuální dojem doplňují bloky textu v několika jazycích, které mimochodem vzpomínají i důvody, proč je dobré být a žít ve společnosti stromů. A kdo se podívá z okna a dovolí si v klidu vydechnout, ten odpověď na tuto otázku brzy najde.