Perfektní kombinace polštářů v obývacím pokoji a jak jí docílit

Inna J. Serba
14. Září 2018

Právě výběr a kombinace polštářů může být tou pomyslnou třešničkou na dortu při zařizování vašeho obývacího pokoje. Znám hodně lidí, pro které platí heslo „polštářů není nikdy dost“. Je to tak jednoduchý a dostupný doplněk, až získal v dekorování místností důležitou roli. Navíc stačí málo a díky polštářům můžete jednoduše změnit celý ráz interiéru. Podle jakých kritérií se tedy řídit při výběru a koupi polštářů, vám přinášíme v následujících tipech.

 

  • Cena

Je to asi první a logický krok, na co se zaměřit – abychom se vešli do rozpočtu. Dekorační polštáře můžeme najít v celé škále cen od několika stokorun až potiskové položky za kus. Vše záleží především na materiálu, ze kterého jsou vyrobeny. Je logické, že za luxusní látku si několikanásobně připlatíte.

 

Také je rozdíl ve výplni. Úplně šetřit se ale nevyplácí, pokud chcete svůj obývací pokoj skutečně polštáři na nějakou dobu krásně dozdobit. Lepší je pořídit několik dražších, ale kvalitnějších kousků, než spoustu levných, které po pár týdnech ztratí tvar či barvu.

  • Materiál

Ruku v ruce s cenou jde materiál. Výběr materiálu je na pořadu dne, pokud máte doma malé děti či domácí zvíře, v takovém případě nejspíš raději sáhnete po odolnějším a lépe čistitelném materiálu než je hedvábí či samet. Přírodní tkaniny sice nepůsobí úplně luxusním či svátečním dojmem, za to jsou odolnější a lépe se čistí.

 

Při koupi si také zkontrolujte štítek, zda je potah vhodný pro praní v pračce nebo je polštář vhodný pouze pro suché čištění. I když lze polštáře prát v pračce, zvolte raději ruční variantu praní, zabráníte tak blednutí a opotřebení potahu, které by při praní v pračce hrozilo daleko rychleji.

  • Velikost

Běžně jsou k dostání dekorační polštáře čtvercových a obdélníkových tvarů v rozměru 30 x 30cm až 45 x 45cm nebo 30 x 50cm. Možná vás ani nenapadlo přemýšlet, jaký tvar si zrovna v interiéru přejete, vězte ale, že i každý tvar nebo kombinace působí jinak.

 

Pokud si přejete čistý a moderní vzhled interiéru, zvolte raději polštáře jednotné velikosti, barvy i tvaru. Pro ty, kteří upřednostňují tradičnější styl a živou atmosféru, bude lepší vsadit na kombinaci tvarů, velikostí a barev.

  • Barva a vzor

Vybrat správnou barvu či barevnou paletu přímo pro váš interiér může být oříškem, pokud si při dekorování obýváku chcete dát opravdu záležet. Spíše než jen jeden odstín budeme vybírat celou paletu odstínů. Máme pak několik možností, jak s nimi pracovat. Je několik variant, k čemu se můžeme při výběru dostat – neutrální paleta, teplá paleta, přirozená paleta, neutrální s výrazným prvkem nebo smíšená barevná paleta.

 

Než se ale vůbec dostanete do fáze výběru barev polštářů, mějte již hotový výběr materiálů, nábytku a vybavení celého obývacího pokoje. Malé dekorativní předměty a polštáře by měly být vybírány jako poslední, poskytují totiž prostoru ten poslední výrazný akcent.

  • Přirozená paleta

Bývá nejčastěji taková, jaké je vaše oblíbená barva. Pro snadné stanovení vaší barvy je dobré se podívat do vaší šatní skříně. Jestli je většina vašich oblíbených kousků oblečení v odstínech zelené, modré, fialové nebo šedé, pravděpodobně máte rádi spíše studené odstíny. Stejně tak pokud se vaše podlahy, barva stěn a velké kusy nábytku pohybují na chladnější straně barevného spektra, nemůžete zvolit špatně, pokud vyberete polštáře v chladných tónech.

 

Když budete vědět, jaký typ barev preferujete, okamžitě se vám sníží pole výběru na polovinu. Další výhodou je, že spolu ladí různé odstíny jednotlivých barev, pokud se nachází na stejné tepelné úrovni.

  • Teplá paleta

Nejste si příliš jistí, jestli máte radši teplé či studené tóny? Využijte tedy na pomoc klimatické podmínky, ve kterých žijete. Lidé žijící v teplejších klimatických pásmech často volí chladnější a uklidňující  palety barev i styl  interiéru.

 

Lidé z chladnějších oblastí mohou chtít své domovy „zahřát“ teplou barevnou škálou červených, oranžových, žlutých či hnědých tónů. Nebojte se kombinovat barvy, textury a vzory v rámci vámi zvolené palety, budou spolu dobře fungovat.

  • Neutrální paleta

Někdo zkrátka nemusí prahnout po čistě studených nebo čistě teplých odstínech a raději zvolí neutrální tóny. Pokud jste fanoušky bílé, šedé nebo hnědé, stačí vám popřemýšlet nad výběrem vzorů či textury pro dosažení maximálního výsledku. Jelikož barva vašich polštářů nebude výrazná, máte možnost si vyhrát s důrazem na povrch a texturu použitých materiálů v místnosti.

 

Celkově neutrální prostory inklinují k pocitu klidu a uvolnění. Trochu dramatičnosti jim můžete přidat použitím celé škály odstínů vámi zvolené neutrální barvy, od nejsvětlejší po nejtmavší.

  • Neutrální s výrazným prvkem

Použijte neutrální paletu a zasaďte do ní výrazný barevný odstín. Můžete sáhnout po teplých či studených barvách, ale jelikož budou použity v malém množství, nijak celý prostor nenaruší.

 

Pokud je zařízení celého obýváku v neutrálních barvách, barevné polštářky jej opravdu oživí. Zároveň máte možnost rychle a jednoduše celý prostor změnit, když vyměníte pouze výrazné barevné polštáře za jiné.

  • Barevné palety

Zkrátka se vám nezamlouvá ani jedna z předešlých variant a raději zvolíte pestrost barev. Při výběru různobarevné palety si ale dávejte pozor, abyste nešikovným výběrem nevytvořili  vizuálně nepříjemný prostor. Pro lepší orientaci v tom, jaké barvy k sobě pasují, použijte barevné kolo. Barvy stojící naproti sobě se doplňují a tvoří ideální dvojici – např. oranžová a modrá, červená a zelená či žlutá a fialová. Zvolte nejlépe jednu barvu z dvojice jako hlavní výraznou a v barvách druhé použijte jemné odstíny.

 

Výrazná oranžová pohovka se tedy skvěle doplňuje s polštáři v modrých odstínech, které dobře fungují i na vzoru na koberci. Dále také platí, že čím více použijete na polštářích různých barev, tím méně už by se měl lišit jejich vzor. Ideální počet barev pro kombinaci je 2 až 3.