Nadvláda zeleně

Tomáš Čech
14. Duben 2016

Myslíte si, že koupelna může být centrem domácností, že se kolem ní může točit celý domov? Ač to mnohé jistě překvapí, může! Husos Architects navrhli byt v centru Madridu, který s takovým principem pracuje. A co víc, kromě koupelny je ve středu bytu i zahrada!


Autor:  Husos Architects

Realizace: 2016

Plocha: 130 m2

Místo: Madrid I Španělsko


Když se klientka rozhodla vrátit z venkova do města, nastěhovala se do bytu v domě z roku 1900. Ten měl jednu zásadní nevýhodu. Prakticky všechna okna směřovala na sever nebo na západ a místnosti tak trpěly nedostatkem světla a tepla. Architekti tedy navrhli centrální prostor, který sami nazvali bathyard. V překladu slovo znamená koupací dvorek. Uprostřed bytu, u jediného okna směřujícího na jih, vznikl otevřený prostor, který je přístupný ze všech obytných místností. Majitelka si sem umístila množství květin, které si přivezla z venkova, a architekti přidali koupelnu. Ta je oddělena posuvnými panely, a tak je možné dispozici místnosti neustále proměňovat a přizpůsobovat aktuálním potřebám. Řešení je to nepochybně netradiční, ovšem šité na míru majitelům. Rostliny zde mají více než důstojné místo a dostatek světla, členové rodiny mohou využívat netradiční společenský prostor.

 

„Zeleň je důležitou součástí našeho životního prostoru. A nejen na venkově či ve volné krajině. Její význam je třeba nepodceňovat ani uprostřed města či přímo v interiéru. Dnes již není používána tak často, jako v minulosti. Ovšem její působení je neoddiskutovatelné v mnoha ohledech. Na druhou stranu jistě není přáním nikoho, zastavět si všechna okna v bytě truhlíky a květináči. Je tedy jasné, že už ve fázi navrhování by mělo být i o tomto prvku uvažováno. Ať už to dopadne jakkoliv, je vždy lepší problémy řešit dopředu, než je s překvapením objevovat následně.“

Centrální prostor je s obývací místností propojen nejen dveřmi, ale i kruhovým oknem. Majitelka zde se svými syny tráví večery sledováním filmů. Dnes už netradiční je, že pokoj má jedinou funkci. Není zde ani kuchyně, ani jídelní stůl. Oběma je věnována jejich vlastní místnost.

Posuvné a průsvitné panely mohou proměňovat halu – koupací dvorek – na mnoho různých způsobů. Samozřejmě jsou zde i závěsy, takže je zajištěno maximální možné soukromí.

Vana je do prostoru postavena volně jako samostatný solitér. Tak jako jedna posuvná zeď odděluje chodbu od koupelny, tak druhá, tentokráte však průhledná, vymezuje samostatný prostor pro květiny. Za ním je pak již oddělenější a uzavřenější místnost se sprchou a toaletou. Prostor dvorku je oddělen odlišnou barvou podlahy.

Hala obsahuje speciální sedací prvky. Díky nim je opravdovým společenským prostorem, zatímco ostatní obytné místnosti jsou již intimnější, poklidnější a každá věnovaná samostatnému účelu.

Pro nás, kteří jsme zvyklí na své tradice a svou kulturu bydlení, je představa místností uprostřed bytu, a tedy bez oken, naprosto neuvěřitelná. Na jihu, ve slunném Španělsku věci fungují trochu jinak, ale přesto...

… byly tyto místností zrušeny. Zůstal jakýsi věnec obytných místností podél severní zalomené fasády, která je obohacena malými balkóny. Uprostřed bytu vznikl nový centrální prostor, koupací dvorek jak již bylo řečeno, pro setkávání, koupání a květiny.

Kromě netradičního prostorového řešení je byt opatřen i množstvím nápaditých detailů. Sklápěcí lavice, zásuvné okno, originální stolky na květiny či závěs místo dveří...