Extrovertní dům se dvěma zahradami

Pavla Kubu
30. Březen 2016

Prostorný pozemek připomínající svojí morfolgií kráter jako by byl přímo předurčen pro stavbu rodinného domu. Krásný výhled a dostatek intimity přivedl architekty k myšlence jednopodlažního domu, který je maximálně propojený s exteriérem. Rozdělení domu do třech funkčních křídel ve tvaru písmene Y umožnilo vzniknout dvěma zahradám s odlišnou funkcí a atmosférou.


Autor: Ing. Arch. Peter Jurkovič

Lokace: Záhorská Bystrica, Bratislava


Jižní zahrada je uzavřená svahem a samotným domem, a tím pádem nabízí nejvíce intimity a soukromí. Z tohoto důvodu do ní ústí všechny denní místnosti a ložnice. Najdeme zde dřevěnou terasu a na ní příjemné posezení se zahradním grilem. Západní část je naopak otevřená do krajiny a nachází se zde terasa s bazénem. Díky velkým prosklenným stěnám tvoří kompaktní celek s hlavním obytným prostorem. Severní fasáda je vysloveně funkční se vstupem do podzemního podlaží s garáží.

 

Do domu se vstupuje ze severní strany. Na zádveří plynule navazuje hlavní obytný prostor. Do jihozápadního křídla byl umístěn obývací pokoj s krbem a jídelnou. Pokoj je otevřený do obou zahrad a je tak maximálně propojený s venkovním prostředím. V západním křídle se nachází kuchyně s přímým napojením na bazénovou terasu. Ložnice s hygienickým zázemím najdeme ve východním křídle domu.

 

Interiér se nese v duchu jednoduchosti s převažujícími dřevěnými prvky. Prostor pocitově zahřívají dřevěné stěny a dubové parkety. Jediným barevným akcentem je praktická kuchyně z Ikea, která příjemně narušuje převládající neutrální barevnost. Neoddělitelnou součástí interiéru jsou všudypřítomné pohledy do zahrady a dalekých polí.