Byt dělající reklamu svým autorům

Tomáš Čech
30. Březen 2016

Není zde žádný klient, žádné zadání. Gauleybrothers chtěli ukázat své schopnosti, vytvořit manifest. Vznikl tak loft s názvem gb1 – prostorný byt s nápady, trochou exhibice a množstvím nápadů.


Autor:  gauleybrothers

Realizace: 2015

Místo: Montreal I Kanada


Bratři Toby a Taylor Gauleyovi se učili a pracovali se svým otcem. Když v roce 2010 zemřel, začali se věnovat „čistějšímu, jednoduššímu a současnějšímu designu“. Postupně se jim dařilo realizovat několik projektů ve svém rodném Montrealu, až nakonec, aby mohil ukázat svou práci a přístup k ní, vznikl loft gb1 - „výloha“ jejich „podniku“.

 

„Možnost obrátit se k teoretickým základům, k něčemu, co jasně definuje mé myšlení, je důležitým faktorem trvanlivosti idejí, které prosazuji. Bez možnosti odhlédnout a porovnat současnost s výchozí pozicí jsme odsouzení ke zmatečnému jednání. Samozřejmě, východiska je možné měnit a přizpůsobovat. Ovšem je to třeba dělat opatrně, s rozvahou a především ne pod tlakem okolností. Jen tak lze pracovat, myslet, rozhodovat... s čitelností a přiměřenou zodpovědností. Opačný případ není důstojný, není kvalitní, je snad až, dle mého subjektivního názoru, odsouzeníhodný.“

Čisté a geometricky přesné povrchy podlahy kuchyně kontrastují s měkkostí neomítnutého zdiva. A nejsou to jediné kontrasty, které můžeme vidět. Stejně funguje i barevnost – světlá a tmavá, přírodní a umělá.

Kuchyně je solitérem umístěným v prostoru, mezi dva nosné sloupy. Stejně tak i použité materiály posilují její působení jako něčeho exkluzivního – kombinace černého lesku a mramorovaných povrchů, zlatý kubický objem na vrcholu.

Když je jeden kout ovládán přesností a tvrdostí, tak druhý zve svou jemností k odpočinku. Látková pohovka a kožené křeslo ikonického designu dávají na výběr, na krásném koberci je radost stát.

Šedě omítnutá zeď dělí byt na dvě části, veřejnou – denní a soukromou – noční. I když je tato hrana spíše pomyslná, funguje výborně a stejně jako jiné prvky v interiéru je jasným solitérem.

Mečoun nad postelí je možná vtipem, možná vzpomínkou. Každopádně zaujme! Schody napravo vedou do prostoru nad koupelnou, který využívá větší světlé výšky v bytě. I ta podporuje příjemně světlý dojem z bytu.

Zásadní výhodou dispozice, je její malá hloubka. I s podporou větší světlé výšky to zajišťuje dostatek světla. Budeme-li objektivní, je ale v půdorysu několik zvláštností. Poměr mezi kuchyní, „chodbou“ a relaxační zónou mi nepřijde moc srozumitelný.