Jak se vypořádat se stísněným pozemkem? Pomocí atria!

Pavla Kubu
26. Březen 2016

Zvenku vypadá zcela nenápadně. Jednoduchá kostka s šedou fásadou, která o sobě z pohledu z ulice nevyzrazuje téměř nic. Nenachází se zde žádná okna, pouze vstupní dveře, za kterýmí se ale skrývá útulný a příjemný domov. Architekti se zde bravurně vypořádali s malým a komplikovaným pozemkem vytvořením kouzelného atria, jež se stalo centrem celého domu a odvíjí se od něho celý prostorový koncept.


Autor: Pavol Pokorný, Pokorný Architekti

Lokace: Bratislava, Slovenská republika


Majitelé pozemku si přáli jednoduchý přízemní rodinný dům s otevřeným obytným prostorem, třemi ložnicemi a pracovnou. Hlavní výzvou pro architekty ovšem bylo vypořádat se s velmi limitovanými dispozičními možnostmi a dosáhnout základního intimního exteriérového prostoru. To se jim nakonec povedlo vybudováním atria, které i v tak stísněných podmínkách vytváří dostatek soukromí i intimity. Navíc díky proskleným stěnám vniká do vnitřních místností tolik žádané denní světlo a žádoucí je také s tím související pocit otevřenosti a vzdušnosti. Dalším benefitem tohoto řešení je rozšíření jídelny, obývacího pokoje a jedné z ložnic o prostor venkovního atria, což dovoluje skleněná střecha.

 

Kombinace šedé a bílé barvy na fasádě zdůrazňuje význam atria a zároveň určuje základní charakter budovy. Šedý oblek domu působí velmi decentně i elegantně a zároveň podtrhuje jednoduchost celé stavby.  Atrium je provedeno z bílých vláknocementových desek, které doslova září při dopadu slunečních paprksů na fasádu. Tento efekt ještě umocňuje noční osvětlení a atrium tak doslova září do noci jako vzácný drahokam.